Beter netwerkmanagement: waarom kiezen voor standaardisatie?

Blog

Beter netwerkmanagement: waarom kiezen voor standaardisatie?

Het goed en adequaat beheren van het netwerk is een complexe en tijdrovende klus. Zeker als je installed base bestaat uit veel verschillende type componenten die ook nog van meerdere fabrikanten zijn. Dit resulteert in een enorme diversiteit aan support contracten, laatste software versies, benodigde certificeringen en reservevoorraad. Bovendien moet je bij  een incident voor ieder type device apart inloggen, wat het beheer nog complexer maakt.

Kies je voor het standaardiseren van je netwerk dan breng je je gehele installed base naar een vast aantal component types en enkele vaste productleveranciers. Dat maakt het beheer een stuk eenvoudiger. In dit blog geef ik nog eens vier voordelen van deze vorm van netwerkstandaardisatie.

Wat is netwerkstandaardisatie?

Voordat we dat doen, gaan we eerst dieper in op wat netwerkstandaardisatie precies is. Het standaardiseren van het netwerk draait om het definiëren van standaardprofielen middels hardware- en software combinaties van een vooraf geselecteerd aantal vaste productleveranciers. Hierdoor heb je voor bepaalde situaties altijd een aantal vooraf gedefinieerde componenten waardoor je niet telkens een selectieprocedure hoeft te starten.

Om tot een verregaande vorm van netwerkstandaardisatie te komen vervang je de installed base gefaseerd naar een homogenere samenstelling qua compontenten, licenties en management overlay. Het resultaat? Eenvoudiger netwerkbeheer, de mogelijkheid om medewerkers specialistischer in te zetten en vereenvoudigde en inzichtelijke lifecycle management zodat je naar de toekomst kunt kijken. Je bent in staat om updates en upgrades proactief bij te houden, waardoor je sneller kunt innoveren en het netwerk meegroeit met de ambities van de organisatie.

De voordelen van netwerk standaardisatie

  • Goedkoper beheer en budgetteren op basis van lifecycle

Omdat je met een gestandaardiseerd netwerk altijd up-to-date bent, is het beheer onderaan de streep ook goedkoper. Bovendien kan je de budgettering eenvoudiger afstemmen op de lifecycle, omdat er minder verschillende (legacy-) oplossingen aanwezig zijn.

  • Meer in control

Standaardisatie zorgt voor een grotere mate van homogeniteit in het netwerklandschap, met zoals gezegd minder variatie in het type componenten. Hierdoor reduceer je de afhankelijkheden tussen de verschillende typen en vereenvoudig je het beheer en het lifecycle management van je netwerk.

Je bent meer in control, omdat je het netwerk altijd volledig up-to-date houdt en incidenten een aanzienlijk kortere doorlooptijd hebben.

  • Betrouwbaardere security

Goede netwerkbeveiliging is cruciaal voor jouw organisatie, maar tegelijkertijd nog nooit zo uitdagend geweest. Met het onderbrengen van je netwerk bij één leverancier is het eenvoudiger om updates te installeren en ben je ervan verzekerd dat alles actueel is.

  • Hogere mate van automatisering

Veel beheerwerkzaamheden omvatten (kleine) verzoeken van medewerkers. Het zijn veelal handmatige acties, zoals bijvoorbeeld het aansluiten van een printer op het netwerk, waarbij een engineer moet inloggen op een component. Hij is daar, alle verzoeken bij elkaar opgeteld, veel tijd mee kwijt.

Service providers zijn in de vorm van self-service portalen bezig om het netwerk verregaand te automatiseren, waardoor het uitvoeren van bepaalde taken een kwestie van één druk op de knop wordt. Omdat de gebruiker meteen geholpen is, ervaart hij of zij een betere customer experience. Bij een grote diversiteit aan fabrikanten en componenten is het vrijwel onmogelijk om te automatiseren, omdat de code voor ieder type component anders moet zijn.

Is jouw organisatie volop in beweging en openen er met regelmaat nieuwe locatie of verhuizen complete afdelingen? En zie je dat het applicatiegebruik steeds verder toeneemt? In dat geval groeit de afhankelijkheid van je netwerk en is optimale beschikbaarheid crucialer dan ooit. Door je netwerk te standaardiseren, verlaag je de complexiteit en maak je gecentraliseerd beheer mogelijk. In dit whitepaper geven we uitgebreider antwoord op de vraag ‘Waarom netwerkstandaardisatie?’ en leer je onder andere welke vier stappen noodzakelijk zijn om het netwerk te standaardiseren.

Download het whitepaper hier:

New call-to-action

logo_naas search search search