Blog | Betere publieke dienstverlening door cloud-based networking

Blog

De voordelen van netwerkbeheer in de cloud (cloud-based networking), hoe groot zijn die eigenlijk voor publieke instellingen? En zijn ze de investering waard? We willen verantwoord omgaan met publiek geld, dus kijken we altijd kritisch wat een innovatie oplevert. Alle investeringen moeten uiteindelijk de ‘klant’ – studenten, burgers, ondernemers en ambtenaren – ten goede komen. In dit artikel bekijken we de uitdagingen en oplossingen voor netwerkbeheer in de publieke sector. 

Het naar de cloud brengen en daarna grotendeels uitbesteden van netwerkbeheer levert beheerafdelingen van gemeenten, scholen en andere publieke instellingen tijd en rust op om aan innovatie te werken. Publieke instellingen zijn er tenslotte omdat ze een belangrijke publieke functie te vervullen hebben. En met die functie willen ze bezig zijn, niet met het updaten van wifi-accesspoints. 

De grootste uitdaging: complexe landschappen 

De toenemende complexiteit van het netwerklandschap is de belangrijkste reden dat veel organisaties overstappen op cloud-based networking. Netwerken strekken zich uit over meerdere locaties en moeten steeds meer verschillende devices op steeds meer verschillende manieren verbinden. Deze complexiteit zorgt dat beheerders geen inzicht hebben, waardoor het risico van uitval toeneemt en securityrisico’s onbeheersbaar worden. Netwerkbeheer in de cloud zorgt voor standaardisering, rust en overzicht en maakt zo mensen vrij voor het werken aan wat er echt toe doet: een optimale klant- en medewerkerservaring. 

Bezig het licht aan te houden 

Als je als IT-afdeling altijd bezig bent ‘het licht aan te houden’ in je complexe netwerk heb je geen tijd om aan projecten te werken of over verbeteringen na te denken. Projecten lopen vast in complexiteit, aanpassingen gaan te langzaam, je verliest stukje bij beetje het overzicht over de security-situatie en beheer gaat na iedere aanpassing, toevoeging of innovatie alleen maar meer tijd kosten, in plaats van minder. Meer mensen aannemen? Dat is in de huidige arbeidsmarkt heel moeilijk. Je moet dus naar een betere manier van netwerkbeheer, met de focus op standaardisering en automatisering. Alleen zo maak je ruimte voor innovatie. 

De kracht van gecentraliseerd beheer 

Neem gemeenten, bijvoorbeeld. Die hebben meestal een stadskantoor met een heel mooi en modern IT-systeem. Maar dan zijn er ook nog de gemeentewerf, externe kantoren, sportlocaties en een multifunctioneel centrum. Die hebben allemaal hun eigen netwerk. En dat ziet er technisch vaak een stuk minder mooi uit. Voor een IT-afdeling is dat een vervelende situatie, omdat beheerders continu heen en weer aan het rijden zijn tussen die locaties om allerlei verschillende problemen op allerlei verschillende generaties van hardware op te lossen. Door het beheer te centraliseren in een cloudplatform, breng je al die netwerken bij elkaar en houdt beheer vanaf één locatie alles veilig en stabiel. Hetzelfde geldt natuurlijk voor onderwijsinstellingen met meerdere gebouwen. De winst in effectiviteit en efficiëntie is meteen enorm. 

Eerst legacy opruimen 

Veel gemeenten, scholen en andere publieke instellingen zijn inmiddels klaar om beslissingen te gaan nemen over de adoptie van cloud en, in het verlengde daarvan, het werken met as-a-service-modellen en het uitbesteden van grote delen van hun beheerwerk. De gemeente Utrecht heeft bijvoorbeeld expliciet deze visie geformuleerd: we doen het niet zelf, als we het ook uit de markt kunnen halen. Maar de implementatie van cloud-based networking is niet altijd een kwestie van gewoon de tool aanzetten. De complexiteit die we nu zien in netwerken in de publieke sector is lastig toekomstbestendig en kosteneffectief te beheren. Om cloud-based networking in te kunnen zetten en je infrastructuur de 21e eeuw binnen te brengen, heb je dus een strategie nodig om te standaardiseren en te consolideren. Oftewel: legacy opruimen. Alles wat niet compatible is met de nieuwe manier van cloud-based beheren moet vervangen worden. 

Sneller en klantgerichter 

Als je cloud-based networking implementeert en het beheer vervolgens uitbesteedt, heb je minder mensen nodig (20 tot 40 procent!) en houd je dus tijd en energie over voor andere belangrijke dingen. En die tijd heb je nodig, want de verwachtingen van gebruikers zijn veranderd de afgelopen jaren. Medewerkers, studenten, burgers, ondernemers: ze vragen zich allemaal af waarom zaken als paspoorten, vergunningen, inschrijvingen, planning, noem het maar op, niet eenvoudiger kunnen. Mobiel, bijvoorbeeld. Zonder bellen en zonder wachten. Beheer in de cloud geeft je de flexibiliteit om dit soort functies uit te rollen. Standaardiseren maakt je sneller en vermindert technische risico’s.  

Cloud-based networking, Network-as-a-Service en jouw toekomst 

Door een cloud-tool voor netwerkbeheer te gebruiken en alle infrastructuur en monitoring daarop aan te sluiten, bouw je voor jezelf een heel krachtig gereedschap. Beheer in de cloud geeft je een single pane of glass dat je zicht geeft op de structuur, de gezondheid en de veiligheid van je hele netwerk. Je bespaart ook op de kosten van netwerkbeheer. In aanvulling daarop kun je je netwerk hardware as-a-service (NaaS) afnemen. Zo bevrijd je jezelf van grote investeringen en gecompliceerd life cycle management. En bespaar je nog meer kosten. Maar de echte kracht zit hem in de combinatie van cloud-based-networking en NaaS, specifiek voor de publieke sector, is dat je je kostbare IT-mensen vrij kunt maken om te werken aan de projecten die jouw organisatie klantvriendelijker maken. De innovaties die belangrijk zijn voor burgers, ondernemers, studenten en jouw werknemers. De combinatie van cloud-based networking en NaaS geeft je namelijk een netwerk dat overzichtelijk en gestandaardiseerd is, waardoor het grootste deel van het beheerwerk te automatiseren is. De rest van het werk kun je vrij eenvoudig uitbesteden aan een IT-partner. Zo’n partner beheert netwerken voor veel andere organisaties en haalt enorme schaalvoordelen op het gebied van kosten, kennis en het binnenhalen van technisch talent. Zo beheer je je netwerk op een kosten- en kennisniveau dat je in je eentje nooit zult halen. En heb je dus wel de lusten van de cloud, maar niet de lasten. 

Alles weten over cloud-based networking bij Axians? Download de whitepaper. 

logo_naas search search search