Stilstand is achteruitgang: hoe je netwerk je door de 4e industriële revolutie loodst

Blog

Stilstand is achteruitgang: hoe je netwerk je door de 4e industriële revolutie loodst

Robotisering, Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning – nog niet zo lang geleden was het toekomstmuziek, nu zitten we er middenin. Maar terwijl we aan de vooravond van de “vierde industriële revolutie” staan, zijn veel organisaties er nog niet klaar voor. Zo blijkt onder meer uit recent onderzoek naar digitale transformatie in Nederlandse boardrooms1.

Digitale revolutie in de praktijk

Het automatiseren van productie middels elektronica en informatietechnologie stond centraal in de derde industriële revolutie. Nu zijn we aanbeland bij de vierde: de digitale revolutie2. Troy de Backer, Innovation Lead bij Axians, merkt dat die voor veel bedrijven relatief langzaam op gang komt. “Robotisering, IoT, AI en Machine Learning zijn al lang geen ver-van-je-bedshow meer. Toch benutten lang niet alle CTO’s en innovatiemanagers de kansen die deze nieuwe technologieën bieden.”

Zijn beeld wordt gesterkt door een recent onderzoek – de ‘Nulmeting digitale transformatie
in boardrooms in Nederland’ . Daaruit blijkt dat slechts een derde van de directeuren een helder beeld heeft bij de impact van digitalisering op hun organisatie. Het managementteam staat ondertussen onder steeds grotere druk om continu te innoveren.

Nieuwe producten en diensten moeten sneller op de markt komen en de doorlooptijd tot aan marktintroductie wordt korter en korter. De Backer: “De verwachting is dat de komende jaren veel nieuwe technologieën hun intrede doen. Deze zullen snel geadopteerd worden door organisaties en hiermee gaan digitale veiligheidsrisico’s gepaard.”

Innovatie en je netwerkinfrastructuur

De ‘nulmeting’ stelt echter dat disruptieve technologieën niet alleen als een gevaar moeten worden gezien, maar ook als een kans. De Backer: “Juist die nieuwe IT-mogelijkheden stellen bedrijven tegenwoordig in staat hun positie te consolideren en zelfs verder uit te bouwen. Stilstand – of te trage vooruitgang – is achteruitgang. Dat is de realiteit.”

De Backer ziet dat daarbij het connectiviteitsvraagstuk vaak wordt vergeten. Traagheid en downtime resulteren in ongebruiksvriendelijke applicaties, machines en platformen. Dat zorgt voor gefrustreerde gebruikers en klanten. “Nieuwe technologieën leiden tot een hogere belasting van je netwerkinfrastructuur en de operationele afhankelijkheid neemt toe. Het netwerk is je digitale snelweg door de digitale revolutie. Het moet voldoende capaciteit en flexibiliteit bieden om deze reis te faciliteren.”

Waar een netwerk van nu aan moet voldoen

Network as a Service biedt de flexibiliteit en technische ondersteuning die nodig zijn voor ambitieuze cloud-initiatieven. Dit zijn projecten die vaak moeizaam door legacy-netwerken gedragen worden. Denk alleen al aan Salesforce, Office365 en de zakelijke apps van Google; het merendeel van je applicaties gaat naar de cloud en je netwerk dient hierop ingericht te zijn. “Een nieuwe SaaS-applicatie rol je aanzienlijk sneller uit met Network as a Service”, zegt de Backer. “Dit kan dankzij de laatste functionaliteiten en inzichten waar de dienst je in voorziet. Denk aan automated quality of service, application performance monitoring en op- en afschalen.”

Je netwerk moet je in staat stellen eenvoudig op en af te schalen in capaciteit en functionaliteit. Nieuwe locaties moeten snel kunnen worden toegevoegd en overbodige apparatuur of functionaliteiten moet je kunnen retourneren. Alle netwerkresources – devices, applicaties en hun gebruikers – moeten vanaf één centraal dashboard kunnen worden beheerd en georkestreerd om aan de groeiende verwachtingen van gebruikers te kunnen voldoen.

Bij elkaar opgeteld zorgt dit voor de business agility die nodig is om klaar te zijn voor de vierde industriële revolutie. Het vraagt om Network as a Service: een flexibel, gestandaardiseerd netwerk dat niet alleen snel kan op- en afschalen, maar waar ook in no-time nieuwe functionaliteiten aan kunnen worden toegevoegd. Een netwerk dat je faciliteert om nieuwe technologieën te adopteren en met je meebeweegt op basis van de behoefte van morgen.

Een netwerk is dus niet langer een statische omgeving maar moet in staat zijn om met je organisatie mee te groeien. Een stabiel netwerk is hiervoor een vereiste, maar hoe zorg je dat het geen last wordt? En wat voor soort netwerk voldoet aan de eisen van de organisatie? Ontdek binnen een paar minuten jouw beste match door het invullen van onze Quick Scan

1 https://www.nationaalregister.nl/sites/www.nationaalregister.nl/files/onderzoek_nulmetingcover-13maart2019-b-per_pagina.pdf
2 https://www.weforum.org/agenda/2016/01/the-fourth-industrial-revolution-what-it-means-and-how-to-respond

logo_naas search search search