Cloud-based networking en Network-as-a-Service: een match made in heaven

Blog

Met cloud-based networking, het beheren van je netwerk-infrastructuur vanaf een centrale plek in de cloud, maak je het beheren van je netwerkinfrastructuur eenvoudiger en zorgt dat je meer tijd overhoudt voor innovatie. Je zet ook een belangrijke stap naar het standaardiseren en automatiseren van dat beheer. Maar er is meer winst te behalen als je cloud-based networking combineert met Network-as-a-Service en, uiteindelijk, het uitbesteden van het technisch beheer van je netwerk. 

Network-as-a-Service (NaaS)houdt in dat je de netwerkcomponenten die je gebruikt niet meer in bezit hebt. Net als bij andere ‘as a service’-modellen geef je aan wat je functioneel nodig hebt en zorgt je leverancier vervolgens dat je netwerk die mogelijkheden, functionaliteiten en capaciteit ook heeft. Je betaalt dus voor gebruik, in plaats van te investeren in het bezit van infrastructuur die je zelf beheert. 

Cloud-based networking is het in de cloud configureren, beheren, updaten en aanpassen van je netwerk-infrastructuur. Door zoveel mogelijk te werken met software-defined hardware, kun je in een cloudomgeving heel veel netwerkbeheer standaardiseren en automatiseren. Dat is een extreem efficiënte manier van netwerken beheren, omdat handmatig beheer grotendeels verdwijnt en daarmee ook veel mogelijkheden om fouten en beveiligingslekken te maken. 

As-a-service: grote investeringen verdwijnen 

Maar je kunt het beheer van je netwerk nog zo efficiënt maken, het aanschaffen van hardware blijft een grote investering. Om die investering te spreiden vervangen de meeste organisaties hun infrastructuur in fasen. Dat betekent dat ieder stukje hardware in een andere lifecycle zit, wat het beheer er niet eenvoudiger op maakt. Bovendien weet je zo goed als zeker dat je de aangeschafte capaciteit niet meteen zult gebruiken. Je betaalt dus altijd voor dingen die je (nog) niet nodig hebt. Om deze problemen op te lossen leveren wij aan veel klanten al netwerk-hardware ‘as a service’. De gebruiker is dan niet meer de eigenaar van de hardware – dat zijn wij – en is af van de grote investeringen en het ingewikkelde lifecyclemanagement. Met Network-as-a-Service (NaaS) kun je opschalen als je het nodig hebt en ook weer afschalen als je minder capaciteit nodig hebt. Je apparatuur is bovendien altijd up to date, maximaal beveiligd en geconfigureerd volgens de afgesproken normen. Dat scheelt enorm in je beheerinspanning. 

Versneld vervangen 

Als wij NaaS leveren aan klanten, zorgen we ook graag dat alles in dezelfde lifecycle zit. We vervangen hardware dus vaak versneld. We hebben met onze leveranciers afgesproken dat wij de extra investering daarvoor van jou kunnen overnemen. Dat heeft dan geen invloed op de maandelijkse kosten. Op deze manier verhogen we de waarde van je netwerkomgeving, zet jouw IT-organisatie een nieuwe stap in volwassenheid en professionalisering en maken we de kosten voorspelbaar. 

Cloud-based networking + NaaS = kosteneffectief uitbesteden 

Cloud-based networking geeft je voorspelbaarheid, veiligheid en standaardisering. En natuurlijk besparingen op je beheerkosten. NaaS geeft je beter kostenmanagement en minder lifecycle-zorgen. En ook kostenbesparingen. Dat zijn geen kleine voordelen, maar de echte winst komt pas als je ze combineert. Cloud-based networking en NaaS samen geven je namelijk een extreem overzichtelijke, extreem efficiënt te beheren netwerkomgeving die uniform is met de heersende technische standaard. Zo’n omgeving kan dus heel goed beheerd worden door een externe partij. Want om kosteneffectief te kunnen zijn bij het beheren van jouw netwerk moeten IT-partners als wij op schaal kunnen opereren. Daarvoor moeten we de omgevingen die we beheren meestal eerst standaardiseren en consolideren. De combinatie van cloud-based networking en NaaS is daarvoor het perfecte middel. 

Concentreer je op je gebruikers 

En wat gaan jouw mensen dan doen, als het technisch beheer is gestandaardiseerd, geautomatiseerd en uitbesteed? Het antwoord daarop weet je waarschijnlijk al: eindelijk bezig zijn met innoveren. IT gaat steeds meer over het ondersteunen van de business bij het verbeteren van hun processen en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. En dat lukt niet als je uitgebreid bezig moet zijn met gedetailleerde technologievraagstukken. Je wilt nieuwe of tijdelijke locaties snel uitrollen, nieuwe diensten snel en veilig online brengen en nieuwe gebruikers snel en zonder gedoe onboarden. Hardware inprikken. Veilig aan het werk. Compleet inzicht in de prestaties van je netwerk. Zo simpel kan netwerkbeheer zijn. 

Precies weten hoe cloud-based networking en NaaS jouw strategie transformeren en hoe het implementatieproces eruitziet?

Download de whitepaper ‘Cloud-based networking: wat het is en waarom het jouw cloudstrategie een boost gaat geven’. 

logo_naas search search search