Waarom Network as a Service (NaaS) meer is dan een leaseplan voor je netwerkinfrastructuur

Blog

Vanuit financieel oogpunt is het grootste voordeel van Network as a Service (NaaS) dat de infrastructuur niet in één keer voorgefinancierd hoeft te worden. In hippe termen wordt dit ‘van CapEx naar OpEx’ genoemd. Maar de financiële voordelen gaan veel verder.

“Als je alleen kijkt naar de directe kosten van een netwerk, dan lijkt zelf aanschaffen al snel de goedkopere optie”, zegt Erik Pieterse, financieel directeur bij Axians. In deze blog belicht hij een drietal onvoorziene netwerkkosten aan de hand van de voordelen van NaaS. “Het zijn de verborgen kosten die het verschil maken.”

1. Beter budgetteren en administreren met behulp van NaaS

Het kost tijd om bij te houden welke apparatuur je hebt en of die nog wel compliant is. Hoe groter de organisatie, des te lastiger het is om in te schatten wat de kosten gaan zijn voor vervanging en onderhoud. Organisaties hebben verschillende losse contracten met leveranciers en de hardwarecomponenten variëren in hun lifecycle.

In plaats van een netwerk met veel verschillende typen componenten, biedt NaaS één oplossing waarin jouw totale netwerkinfrastructuur is verwerkt. Je contracten worden geconsolideerd, je gaat naar één hardware-leverancier en configuraties worden gestandaardiseerd over de gehele infrastructuur. Je betaalt hiervoor een vast, terugkerend tarief per locatie. “Bij op- of afschalen zijn de gevolgen vooraf duidelijk”, zegt Pieterse. “Zo weet je precies wat een uitbreiding gaat kosten, zonder verrassingen achteraf.”

Doordat je Netwerk as a Service op basis van verbruik afneemt, smeer je de kosten uit over de looptijd van het contract. Zo kun je het geld dat je anders aan hardware en software zou uitgeven in activiteiten investeren waar het beter rendeert. “Het is niet rendabel om de infrastructuur zelf op je balans te hebben, aangezien je er alleen maar op afschrijft. Dat is precies de reden waarom veel bedrijven kiezen voor leaseauto’s”, aldus Pieterse.

2. Specialistische kennis en expertise

Om de beschikbaarheid van je netwerk ieder moment van de dag te kunnen garanderen, heb je minimaal 3 FTE nodig. In de praktijk blijkt dit al snel richting het dubbele te gaan. Het binnenhalen, opleiden en behouden van de juiste technisch specialisten is een tijdrovende en kostbare aangelegenheid.

In relatie tot de kosten van het netwerk, is dit een post die vaak onderbelicht blijft. Meer hierover lees je in de blog ‘Netwerk uitbesteden: wat gaat er met mijn mensen gebeuren?’ met Wendy Luijten, HR-director bij Axians. Deze blog verschijnt volgende week.

Pieterse: “We zien vaak dat de financiering van het netwerk niet de grootste impact heeft op de totale prijs, maar het wel of niet uitbesteden van de werkzaamheden naar een specialistische partij.” Axians beschikt over een grote pool aan technisch specialisten, die intensief worden opgeleid en bij meerdere klanten kunnen worden ingezet. “Stilstand is achteruitgang als je kijkt naar het tempo waarin wordt geïnnoveerd. Cases van een aantal jaar geleden zijn mogelijk volgend jaar al niet meer relevant. Technologische ontwikkelingen gaan in razend tempo waardoor investeringen in opleiding aanzienlijk zijn gestegen. Er is volume nodig om hier een positieve businesscase uit te halen.”

Juist die expertise wordt steeds belangrijker, naarmate technologieën complexer worden. Zo komt het met regelmaat voor dat ICT-projecten mislukken, en dat niet alleen binnen het bedrijfsleven1. Zo zijn er helaas behoorlijk wat voorbeelden2 van mislukte ICT-projecten bij de overheid.

3. NaaS biedt minder risico op (imago)schade

Een andere mogelijke kostenpost die vaak over het hoofd wordt gezien, omvat de gevolgen van een storing of – erger – cybercrime. Pieterse: “De gederfde inkomsten en reputatieschade als gevolg van een datalek kunnen enorm zijn. Gegevensdiefstal bij een grote organisatie haalt in de huidige tijd al snel de krantenkoppen.” Wanneer je je netwerk uitbesteedt aan een professionele partij, dragen zij er zorg voor dat je netwerk altijd up-to-date is en wordt voorzien van de laatste technologieën. Zo ben je ervan verzekerd dat je gehele netwerkinfrastructuur te allen tijde goed onderhouden. NaaS biedt deze voordelen.

Deze blog is het derde deel van een vijfluik over de voordelen van Network as a Service (NaaS) voor de gehele organisatie. Lees in deze infographic: aan de hand van verschillende onderzoeksrapporten, wat de voordelen zijn om je connectiviteitsvraagstuk uit te besteden door over te stappen op Network as a Service!

1 https://www.computable.nl/artikel/nieuws/erp/6311855/250449/een-op-de-vijf-retailers-ziet-ict-project-mislukken.html
2 https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/16/weer-faalt-een-ict-project-van-de-overheid-a3957044

logo_naas search search search