Netwerk uitbesteden vs. netwerk in eigen beheer: 5 overwegingen

Blog

Netwerk uitbesteden vs. netwerk in eigen beheer: 5 overwegingen

Steeds meer organisaties stappen af van de traditionele on-premise IT-infrastructuur oplossingen en stappen over op cloud en pay-per-use oplossingen, waarbij vooral de focus ligt op een lagere Total Cost of Ownership, meer flexibiliteit en een grotere mate van schaalbaarheid. Het netwerk loopt hierin achter, doordat de technologie nog veel componenten kent die op locatie geïnstalleerd moeten worden zoals Access Points en Access Switches.

Je netwerkinfrastructuur deelt wel een andere belangrijke overeenkomst met domeinen die naar cloud en pay-per-use oplossingen zijn gemigreerd. Het is namelijk een hygiënefactor geworden. Als het goed werkt hoor je er niemand over, maar vertoont het gebreken dan brengt het vaak de continuïteit van de organisatie in gevaar. Juist daarom kan de overstap naar een pay-per-use model voordelen opleveren. Overweeg jij om deze stap te maken? Wij hebben een lijst met 5 vragen opgesteld die je in onze ogen zou moeten overwegen om te bepalen of outsourcing ook past bij jouw organisatie.

1. Beschikken we over de juiste mensen om een toekomstbestendig netwerk te realiseren?

Veel IT-managers kampen met een personeelstekort. Door schaarste op de arbeidsmarkt is het lastig de juiste mensen te vinden om het complexe netwerk goed te beheren. Daarnaast is het tijdrovend en kostbaar om medewerkers om te scholen naar de netwerk technologie die gebaseerd is op software en niet meer op de traditionele Command Line. Zeker wanneer niet tijdig op ontwikkelingen is geanticipeerd of het opleidingsniveau niet meer up-to-date is

Beschik je niet over de juiste mensen om te zorgen voor een netwerk van de toekomst én dit netwerk goed te beheren? Dan is kiezen voor een pay-per-use model voor het netwerk een logische stap, omdat je in één klap de externe skills en expertise in huis haalt.

2. Hebben we behoefte aan een flexibel en schaalbaar netwerk?

De wereld om ons heen is snel aan het veranderen. Bij veel bedrijven ontstaat de behoefte om netwerkcomponenten op een flexibele manier anders in te zetten, op te schalen of juist niet te gebruiken. Daarom is het belangrijk om na te gaan of schaalbaarheid en flexibiliteit van waarde zijn voor je organisatie.

Als je het netwerk zelf implementeert, dan heb je geen afschaalmogelijkheden. Stel dat er een afdeling of locatie moet sluiten, dan kun je geen componenten of licenties retourneren. Bij het uitbesteden van het netwerk in de vorm van Network as a Service (NaaS) heb je die mogelijkheid wel. Een NaaS partner heeft de componenten op voorraad liggen en kan daarmee de schaalbaarheid eenvoudig faciliteren. Met Network as a Service betaal je alleen voor datgene wat je daadwerkelijk gebruikt (pay-per-use).

3. Is het noodzakelijk om te beschikken over 24/7 dienstverlening?

Connectiviteit (en daarmee het netwerk) is een hygiënefactor. Doordat bedrijven steeds meer afhankelijk zijn van applicaties en datacenters is de kans dat een knelpunt in het netwerk ook leidt tot een aanzienlijk probleem steeds groter. Sterker nog, veel bedrijven kunnen zich niet veroorloven dat het netwerk eruit ligt en hebben behoefte aan 24/7 dienstverlening.

Het zelf optuigen van een dergelijke serviceverlening is duur. Je hebt veel mensen nodig die ook bereid moeten zijn om in de avonden, nachten en weekende standby te staan. Wanneer je je netwerk uitbesteed kan een service provider deze dienstverlening relatief goedkoop aanbieden, omdat ze hun service voor meerdere klanten inregelen. Daarnaast beschikken ze over een grote poule van mensen, zodat jij de garantie hebt op 24/7 support.

4. Willen we verantwoordelijk zijn voor de adoptie van nieuwe functionaliteit of wil ik daarin ondersteund worden?

Een uitgebreid netwerk moet je continu updaten om het risico te verkleinen dat ongewenste personen of bedrijven toegang kunnen krijgen tot gevoelige informatie. Het implementeren van updates, bug fixes en upgrades is een complex proces dat specialistische kennis vereist. Bovendien is het een klus waar niet iedereen evenveel zin in heeft.

Naast het up-to-date houden van je netwerk is het ook een belangrijke verantwoordelijkheid om te monitoren en beoordelen of het netwerk nog voldoet aan de behoeftes die je als organisatie hebt. Heb je nieuwe functionaliteit nodig, is er functionaliteit die je niet gebruikt of kun je functionaliteit efficiënter gebruiken? Als IT manager moet je tegenwoordig in de lead zijn om innovatie en doelstellingen vanuit de business te ondersteunen.

Dit alles goed bijhouden is een enorm tijdrovende klus en omvat veel verschillende activiteiten, waarbij we merken dat veel organisaties hier niet de kennis en capaciteit voor hebben. Kies je voor het uitbesteden van je netwerk, dan monitort de service provider in hun systemen wat je wel en niet gebruikt en in welke mate en bespreken dit met je. Je bent verzekerd van een netwerk met de laatste functionaliteiten, betrouwbare hardware en actuele netwerkbeveiliging.

5. Willen we het netwerk nog als een asset in de boeken hebben?

Normaliter maken bedrijven eenmaal in vijf tot zeven jaar een grote investering in een nieuw netwerkinfrastructuur. Een investering die ze vervolgens in eenzelfde tijdsperiode weer afschrijven.

Met NaaS hoef je geen eenmalige investering te doen, maar betaal je een maandbedrag per component dat je gebruikt (pay-per-use). De overstap van een traditionele investeringscyclus naar een pay-per-use model kan in veel gevallen er voor zorgen dat je wat meer ruimte in je financiële boeken krijgt. Network as a Service is meer dan een leaseplan voor je netwerkinfrastructuur en helpt je om het geld dat je anders aan hardware en software zou uitgeven te investeren in activiteiten die beter renderen.

Hopelijk helpt dit blog je op weg in de afweging om je netwerk wel of niet uit te besteden. Het is immers geen beslissing die je zomaar maakt, want het raakt de complete organisatie. Vraag jij je nu af welk soort netwerkdienstverlening het beste past bij de wensen van jouw organisatie? Kom er binnen een paar minuten achter door het invullen van onze Quick Scan:


logo_naas search search search