Het netwerkbeheer is de ruggengraat van je organisatie

Blog

Bij veel organisaties komt de netwerkinfrastructuur door de steeds snellere vaart van de digitale transformatie onder druk te staan. Het netwerk moet binnen deze transitie namelijk transparant en future ready zijn. En niet de transitie belemmeren zoals nu vaak nog het geval is. Het is dus tijd om je netwerk en de behoefte van de business goed op elkaar af te stemmen en stappen voorwaarts te maken. Het netwerk en het netwerkbeheer zijn immers de ruggengraat van je organisatie.

De afhankelijkheid van het netwerkbeheer groeit

Steeds meer organisaties zijn de laatste jaren afhankelijk geworden van het netwerk. Zijn er verstoringen, is het netwerk traag of zelfs niet beschikbaar, dan ontstaan er problemen die steeds vaker direct leiden tot omzetverlies en verslechterde klantrelaties. Klachten over de performance zijn lastig te achterhalen, hieronder een aantal mogelijke oorzaken:

  • De hardware kan de veroorzaker zijn, eventueel door een verkeerde configuratie
  • Het gevolg van groei en uitbreiding van de infrastructuur
  • Het kan in een ander IT domein van de organisatie liggen
  • Je hebt geen real-time visibility binnen het netwerk waardoor je niet direct actie kunt ondernemen

Niet alleen de performance van je netwerk is belangrijk, ook de beveiliging speelt een steeds belangrijkere rol. Vanwege de digitale transformatie komen onderwerpen zoals cloud, datacenter en centraal management steeds dichterbij. Met alleen een firewall kom je er tegenwoordig niet meer, de hackers worden steeds slimmer waardoor organisaties verplicht worden om de beveiliging volledig door de organisatie heen te trekken. Hoe moet de beveiliging dan wel goed geïntegreerd worden? Dat is een vraagstuk die niet eenvoudig te beantwoorden is, maar specialisme vergt.

Het beheer van het netwerkbeheer is specialistenwerk

Hoe kun je de kans verkleinen dat bovengenoemde zaken gebeuren? Een belangrijk element is het implementeren van beschikbare updates en zorgen dat de laatste softwareversie altijd geïnstalleerd is. Daarnaast speelt uiteraard het dagelijkse netwerkbeheer een essentiële rol.

Binnen organisaties wordt het netwerk vaak nog als een redelijk eenvoudig geheel van routers, switches en access points gezien, maar niets is minder waar. De complexiteit is met alle veranderingen en ontwikkelingen van de laatste jaren juist gigantisch toegenomen. Het is niet zichtbaar, maar aan de achterkant moet er een hoop geregeld worden als je bijvoorbeeld medewerkers vanaf iedere locatie en met ieder device op het netwerk wilt laten inloggen. Het effectief beheren en 24/7 monitoren van het netwerk vereist dus specialistische kennis.

Er is door diverse gerenommeerde onderzoeksbureaus geconstateerd dat een gemiddelde IT-beheerder ongeveer 70% van zijn tijd bezig is met troubleshooten vanwege de complexiteit van het netwerk. Hierdoor is er weinig tijd om als organisatie te innoveren richting de digitale transformatie. Zie deze transformatie als een snelweg richting de toekomst, eenmaal de afslag gemist betekent straks nog meer investeringen.

De inrichting van het netwerk is het fundament

De inrichting van het netwerk is de fundering van de totale infrastructuur. Wanneer de basis — lees het netwerk — niet goed is ingericht of door reactief beheer niet meer actueel is, dan heeft dat gevolgen voor de rest van je IT oplossingen. Is het fundament wel stevig? Dan is het eenvoudiger om de infrastructuur — van applicaties tot security — op te bouwen.

Het mag dus duidelijk zijn dat het goed beheren van het netwerk in de huidige tijd meerdere uitdagingen met zich meebrengt. Om je te helpen hier morgen mee aan de slag te gaan en de uitdagingen die je ervaart om te zetten in kansen, hebben wij concrete handvatten gebundeld in een whitepaper.

Ben jij klaar voor de toekomst? Creëer dan meer ruimte voor innovatie. Download het whitepaper hier:

Netwerkbeheer

logo_naas search search search