Network as a Service: wat is het en waarom is het slim het te overwegen?

Blog

Network as a Service: wat is het en waarom is het slim het te overwegen?

Jouw rol als IT-manager verandert. Aan de ene kant dien je de organisatie te ondersteunen in de digitale transformatie. Aan de andere kant verwacht de organisatie ook dat je de rol als business enabler op je neemt en meedenkt over hoe de organisatie door middel van technologie haar concurrentiepositie kan behouden of uitbouwen in de nabije toekomst.

Het gebrek aan tijd is je grootste vijand waardoor bijvoorbeeld het onderhouden van de netwerkinfrastructuur een hele uitdaging is. Zeker omdat het beheer van het netwerk door de groei van het gebruik en de sterk toegenomen afhankelijkheid steeds complexer is. Daarom zien steeds meer bedrijven Network as a Service (NaaS) als een slimme keuze. In dit blog vertellen we je wat NaaS precies is en wat de voordelen zijn.

Netwerkbeheer vereist specialistische kennis

Waar veel oplossingen al zijn gemigreerd naar de cloud en pay-per-use consumptiemodellen, is je netwerkinfrastructuur tot nu toe in deze trend grotendeels buiten beeld gebleven. Terwijl het netwerk niet meer weg te denken is om alle digitale transformatie initiatieven te faciliteren. Het is je digitale snelweg.

Goed beheer van je totale netwerkinfrastructuur vereist specialistische kennis en die kennis is schaars. Daardoor sluipen er — ondanks dat het netwerk goed lijkt te werken — risico’s in zoals het niet of niet op tijd doorvoeren van updates, niet doorgevoerde security patches en niet standaard configuratie instellingen van componenten. Met alle risico’s van dien. Dit is overigens iets dat we bij veel organisaties zien.

Om de continuïteit te waarborgen en voldoende beschermd te zijn tegen security risico’s vereist het beheer van je netwerk tegenwoordig constante optimalisaties qua beschikbaarheid en capaciteit en een constante monitoring van deze elementen. Daarom is nu het moment aangebroken om te onderzoeken of het omzetten van het netwerk naar een XaaS variant die aan alle eisen voldoet en altijd is voorzien van de laatste security updates een slimme keuze is.

Wat is Network as a Service?

In het kort is Network as a Service totale ontzorging van de netwerkinfrastructuur en het netwerkbeheer tegen vaste, schaalbare kosten per maand via een pay-per-use model. Door alle aspecten rondom de infrastructuur en het beheer van het netwerk uit te besteden — zoals zorgen voor de juiste netwerk- en beveiligingscomponenten, het uitvoeren van wijzigingen en updates, 24/7 monitoring en het volledige lifecycle management — voldoet het netwerk altijd aan de juist eisen om de ambities van de organisatie te realiseren. Dit alles is gebaseerd op een vast bedrag per componenten per maand, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.  Gebruik je bepaalde componenten niet, dan kun je ze simpelweg retourneren en verdwijnen ze op je volgende maandfactuur.

Wat zijn de voordelen van Network as a Service?

 • Pay per use
  Met Network as a Service betaal je een vast bedrag voor beheer, hardware, licenties en advies per locatie of component, gebaseerd op je gebruik. Het biedt duidelijkheid omdat je precies weet waarvoor je betaalt en het biedt flexibiliteit omdat je gemakkelijk op- en afschaalt op basis van de componenten die je daadwerkelijk gebruikt.
 • Een next-generation netwerk
  Je beschikt over een toekomstbestendig netwerk, met alle mogelijkheden die daarbij komen kijken. Inclusief een cloud-based interface en user-experience monitoring.
 • 24/7 support en monitoring
  Elke dag en elk uur monitoren we de hardware, software, switches en access points proactief. Daarmee beschik je 24/7 over een team van specialisten die de continuïteit en veiligheid van het netwerk waarborgen.
 • Garantie op een continue lifecycle
  Met Network as a Service beschik je over een netwerk dat ook morgen je ambities faciliteert. Het netwerk is altijd up-to-date met de laatste functionaliteiten, betrouwbare hardware en actuele netwerkbeveiliging. Dit zorgt ervoor dat medewerkers ook in de toekomst beschikken over een snel en betrouwbaar netwerk.

Network as a Service is een slimme dienst om meer tijd, budget en capaciteit vrij te maken voor onder andere innovatie, maar het roept waarschijnlijk ook vragen op. “Hoe manage je de spagaat tussen bedrijfsdoelstellingen en IT-budget?”, “Wat gebeurt er met mijn IT-medewerkers?”, “Hoe helpt het daadwerkelijk bij de groei van de business?”, etc. In dit e-book geven 5 experts (CEO, CIO, CTO, CFO en HR director) antwoord op die vragen en delen ze hun visie op wat Network as a Service betekent voor de gehele organisatie. Wat zijn nu écht de belangrijkste (financiële) voor- en nadelen van NaaS versus een netwerk dat volledig in bezit én beheer is van jouw organisatie?

 

New call-to-action

logo_naas search search search