Waarom Software Defined Networking (SDN) de toekomst is

Blog

Een trein die maar doordendert en steeds meer vaart maakt is een goede metafoor voor alle technologische ontwikkelingen die in IT gaande zijn. De ontwikkelingen gaan immers razendsnel en volgen elkaar in rap tempo op. De grote vraag is: stap je op en ga je mee of blijf je (bewust) op een perron (stil) staan? Dat je af en toe zegt; “dit station sla ik over” is logisch. Er is tegenwoordig te veel gaande in de wereld van IT om ‘alles’ te implementeren. Het is echter wel belangrijk dat de stations die we overslaan een weloverwogen keuze zijn.

Een belangrijke transitie die op allerlei IT-vlakken gaande is, is de stap van passieve hardware naar intelligente software. Dat geldt ook voor het netwerk. Juist deze IT-ontwikkelingen helpen organisaties om steeds hogere eisen te stellen aan hun netwerkinfrastructuur, waardoor de behoefte aan een controleerbaar, schaalbaar en dynamisch netwerk toeneemt. Want anno nu is een trage verbinding of, nog erger, downtime killing voor de gebruikerservaring en de algehele perceptie van de performance van je IT-afdeling. Software Defined Networking (SDN) is de laatste vorm voor design, implementatie en beheer van je netwerk infrastructuur en volgens ons de toekomst. Maar waarom is Axians nou zo’n promotor?

Software defined networking: het netwerk van de toekomst

Echt in de toekomst kijken kunnen we natuurlijk niet, maar voor een aantal dingen durven we onze hand in het vuur te steken. Het verbruik en gebruik van data zal jaar na jaar toenemen, je medewerkers gebruiken steeds meer verschillende (cloud) platformen en de verwante technologische ontwikkelingen zullen exponentieel blijven groeien. De keerzijde is dat door dit razendsnelle tempo organisaties moeite hebben om deze sneltreinvaart bij te houden. Iets wat lastig te accepteren is doordat veel van de digitale initiatieven steeds meer invloed hebben op de algehele toekomstvastheid en concurrentiepositie van je organisatie.

Eén van de taken van IT is om te zorgen voor een netwerk dat klaar is voor de digitale transformatie. We zeggen weleens bij Axians; “het netwerk is het spoor waar de digitale transformatie in sneltreinvaart overheen gaat”. En met zulke snelheden en drukte op het spoor is het essentieel om onderhoud en verstoringen te reduceren tot een minimum. Om dat te realiseren moet er iets fundamenteel veranderen in networking, want eerlijk is eerlijk we zijn stiekem een hoop tijd kwijt aan het dagelijks beheer van onze traditionele netwerken. Om dat te beperken moet je in onze ogen de stap van een complex en hardware gedreven netwerk naar een intuïtief en software defined networking (SDN) maken.

Wat is Software Defined Networking?

Software Defined Networking is een concept waarbij het netwerk centraal en intelligent wordt aangestuurd met behulp van softwaretoepassingen. Dit biedt je de mogelijkheid om het hele netwerk vanuit één centraal punt op een eenduidige manier te beheren, ongeacht de onderliggende netwerktechnologie.

In plaats van dat je op locatie zaken moet instellen, kun je vanuit een centraal management systeem (nieuwe) componenten pushen en configureren, aansluiten op het netwerk en de performance ervan monitoren. Ook zien wij steeds meer een moderne managementsysteem 2.0 terugkomen. Bijvoorbeeld het  gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) om je netwerk proactief te bewaken, te optimaliseren en problemen op te lossen. Betekent dit dan dat we op korte termijn een self-healing systeem hebben? Nee, we zijn er zeker nog niet. Het duurt nog wel een aantal jaren voordat er “gerobotiseerde netwerken” bestaan.

Door te kiezen voor Software Defined Networking standaardiseer je het netwerk. Ontdek de belangrijkste stappen naar een gestandaardiseerd en gecentraliseerd netwerk in ons whitepaper. Download het whitepaper hier.

De belangrijkste voordelen van Software Defined Networking?

 1. Het vereenvoudigt het netwerk management
  Omdat software defined networking je de mogelijkheid biedt om het netwerk vanuit één centraal punt, één interface te beheren, is het managen en besturen van je netwerk een stuk eenvoudiger. Vanuit het platform kun je bijvoorbeeld relatief eenvoudig functionaliteiten toevoegen die je direct kunt doorvoeren en configuratie vindt niet meer per apparaat plaats. Het identificeren van een verstoring gaat hierdoor een stuk sneller.
 2. Meer inzicht in de performance en ervaring van het netwerk
  Een uniek kenmerk van Software Defined Networking is dat de interface ruimte biedt om de data die je vanuit het netwerk verzamelt inzichtelijk te maken. Hoe lang draait het netwerk zonder problemen, wat is de status van iedere switch afzonderlijk, wat is de gebruikerservaring van het netwerk op medewerker- of device niveau, en ga zo maar door. Je hebt inzicht in de prestatie van je netwerk, waardoor je enerzijds voorkomende problemen in 9 van de 10 gevallen direct vanuit het dashboard oplossen. Anderzijds beschik je over waardevolle informatie om je netwerk ervaring naar een hoger niveau te tillen.
 3. Software defined networking zorgt voor schaalbaarheid
  Omdat je met SDN het netwerk naar eigen behoefte kan voorzien van functionaliteiten maak je het netwerk — en daarmee ook de organisatie — flexibeler en beter beheersbaar. Ontstaat er bijvoorbeeld behoefte aan meer/minder capaciteit of een betere performance, dan kun je direct opschalen.
 4. Je krijgt een abonnement op innovatie
  Leveranciers van netwerken zijn volop bezig met de verdere ontwikkeling van de platformen en het toevoegen van nieuwe (op software gebaseerde) functionaliteiten. Daarmee krijg je als het ware een abonnement op innovatie. Je mag per kwartaal weer een hoop nuttige functies verwachten, vaak worden deze vrijgegeven zonder extra vergoeding of licentie.
 5. Een betrouwbaar en veilig netwerk
  Het is tegenwoordig erg belangrijk voor organisaties om buitenstaanders op geen enkele wijze zomaar ongecontroleerd toegang tot het netwerk te geven, bedrijfsinformatie is immers vertrouwelijk. Met SDN bepaal je, samen met Axians, vooraf wie er wel of niet op gecontroleerde en veilige wijze het netwerk op mag zonder concessies te doen op security. Een alles-in-één oplossing waarbij je toegang aan gebruikers niet meer handmatig toewijst maar het een geautomatiseerd proces is, waardoor de kans op menselijke fouten wordt gereduceerd.

Verandering is onvermijdelijk

Ja, Software Defined Networking vraagt om een andere aanpak, en de kans dat dat binnen de organisatie weerstand oproept is groot. Ook voor engineers is het een grote omslag van de command-line-interface naar een cloud-based-interface. En dan hebben we het nog niet over al die functionele gebruikerservaring inzichten die vrijkomen. We gaan van techniek en technische beschikbaarheid naar functionaliteit en gebruikerservaring, wat vraagt om andere kennis en vaardigheden. Je ontkomt er simpelweg niet aan om niet op de doordenderende trein te springen. Is het niet vandaag, dan is het volgend jaar en is het niet volgend jaar dan is het wel over twee jaar.

Door te kiezen voor Software Defined Networking standaardiseer je het netwerk. In dit whitepaper nemen we je mee in de belangrijkste stappen naar een gestandaardiseerd en gecentraliseerd netwerk. Daarnaast geeft het in inzicht in (nog meer) voordelen van netwerkstandaardisatie.

Download het whitepaper hier:

Software defined networking

logo_naas search search search