SD-WAN: visibility & control in het tijdperk van online thuiswerken

Blog

SD-WAN: visibility & control in het tijdperk van online thuiswerken

Toen de overheid in maart 2020 een intelligente lockdown afkondigde, werd werken op afstand het nieuwe normaal. Een flinke uitdaging voor netwerkbeheerders en IT-managers, want hoe garandeer je zo hals over kop veilig en snel thuiswerken? Vrijwel geen organisatie, laat staan je netwerkinfrastructuur, was hierop voorbereid. In dit blog lees je hoe SD-WAN een toekomstbestendig oplossing is om thuiswerken veilig en betrouwbaar te houden.

Als het op thuiswerken aankomt, heb je binnen het WAN te maken met verschillende facetten. Want hoe garandeer je buiten de kantoormuren zaken als connectiviteit, applicaties en de cloud? Het WAN-landschap raakt steeds verder verdeeld en wordt zwaar belast met zware (cloud)applicaties. SD-WAN geeft op basis van een betaalbare samenkomst van publiek en private internet verbindingen de nodige visibility en control om het wide area network optimaal in te richten. Zo wordt thuiswerken op een makkelijke en veilige manier geïntegreerd binnen je organisatie haar IT infrastructuur.

Standaard VPN werkt shadow IT in de hand?

De lockdown bracht voor organisaties nogal wat uitdagingen met zich mee binnen het IT-landschap. Door Covid-19 werkten medewerkers plots vanuit huis; met een immense run op VPN-licenties als gevolg. Een oplossing die voor zowel de medewerker als IT-beheerder niet bepaald ideaal bleek. De VPN-verbindingen werken niet altijd even snel, waardoor medewerkers eerder buiten het netwerk om aan de slag gaan. 

Daarnaast wil de medewerker van vandaag de dag niet keer op keer een VPN activeren om toegang te krijgen tot een verbinding die voor hun beleving, al dan niet terecht, langzamer werkt. Maar belangrijker nog: als beheerder heb je met een VPN-verbinding geen inzicht of invloed op de verbinding. De veiligheidsrisico’s nemen sterk toe, terwijl shadow IT alsmaar groeit. Alternatieve oplossingen zoals SD-WAN zijn daarom bezig met een opmars.

SD-WAN maakt VPN-verbindingen overbodig

Een SD-WAN oplossing voor thuis kan een mooi alternatief zijn voor een VPN oplossing. Een SD-WAN component wordt simpelweg aangesloten op het internet en  zorgt vervolgens voor een dedicated en beveiligde internetverbinding die precies zo ingericht kan worden als het kantoornetwerk. Er wordt dus niet meer buiten het beveiligde bedrijfsnetwerk om gewerkt. Daarnaast biedt het SD-WAN component de volgende voordelen ten opzichte van een VPN-verbinding:

Wil je hulp bij het integreren van next-generation netwerktechnologie zoals SD-WAN? Met Network as a Service (NaaS) van Axians zorg je, samen met een partner, voor een toekomstbestendig en optimaal presterend netwerk voor jouw organisatie.

SD-WAN: flexibiliteit en inzicht binnen de thuiswerkplek

Het software-defined WAN zorgt ervoor dat de netwerkbeheerder bij incidentele opschaling, zoals tijdens de lockdown, niet afhankelijk is van het eindeloos aanschaffen van VPN-licenties. Bijkomend moet ook de firewall worden opgeschaald, wat bovenop de licenties de nodige kosten met zich meebrengt. In het geval van SD-WAN volstaat een stabiele internetverbinding en een SD-WAN component op de hoofdlocatie en bij de medewerker thuis. 

SD-WAN biedt echter niet alleen flexibiliteit, maar ook inzicht in de prestaties van het wide area network. Je krijgt tot in detail zicht op de verkeersstromen, applicatie gebruik en het gedrag van gebruikers binnen het netwerk. Zo weet je precies wat er gebeurt binnen het WAN, maar belangrijker nog: je ziet voortaan in een oogopslag waar het probleem zich voordoet binnen het netwerk, waarna je het doelgericht aanpakt. Pixel-achtige collega’s op het scherm tijdens een videocall zijn dus definitief te verhelpen en verleden tijd.

Zero-touch provisioning en SD-WAN: plug and play

SD-WAN werkt op basis van zero-touch provisioning. Medewerkers krijgen simpelweg een SD-WAN component thuisgestuurd, waarna de medewerker deze enkel hoeft aan te sluiten op de router. De medewerker logt vervolgens in op het SD-WAN apparaat met een device naar keuze, wordt zichtbaar binnen het netwerk en beschikt over een veilige verbinding, precies zoals op het kantoor.

Het gemak van SD-WAN staat in schril contrast met het handmatig instellen van VPN´s. Alle instellingen van het WAN zijn op basis van software vooraf en centraal geprogrammeerd, waardoor de thuiswerker met een SD-WAN component direct aan de slag kan. Wil je organisatie zaken als rechten of datastromen later aanpassen, dan kan dat centraal vanuit één plek.

Van inzicht naar actie met SD-WAN in een cloud based portaal

Uiteindelijk wil je als netwerkbeheerder niet alleen inzicht, maar ook controle hebben over het WAN. Met SD-WAN wordt dit vanuit een centraal cloud based portaal mogelijk gemaakt. Wil je bepaalde toegangsrechten aanpassen? Met SD-WAN worden deze werkzaamheden voortaan centraal verwerkt en direct doorgevoerd voor de juiste gebruikersgroepen. 

Je organisatie heeft met SD-WAN ook invloed op de prioriteiten binnen het netwerk. Zo kan in het portaal geregeld worden met welke snelheid de verbinding met het datacenter of een applicatie verloopt. De quality of service van SAP krijgt bijvoorbeeld altijd voorrang voor medewerkers van de administratie en een medewerker van de klantenservice kan altijd zorgeloos videobellen. Ook de maximale bandbreedte van de verbinding met de back-end van een organisatie kan efficiënter worden ingericht. 

SD-WAN en de stap naar een veiliger netwerk

Met SD-WAN is er in principe geen reden meer om buiten het WAN om te werken. Dit zorgt ervoor dat IT-beheerders het overzicht houden en het WAN veilig blijft. Alleen al het inzicht in het verkeer zorgt ervoor dat beheerders veel beter weten wat er speelt binnen het WAN. Dit in tegenstelling tot de VPN-verbinding, waarbij je enkel kunt zien hoeveel mensen zijn ingelogd.  

Daarbij kan een centrale firewall een maximaal aantal VPN-verbindingen aan. We zien dat organisaties niet altijd investeren in een firewall die aansluit bij het aantal gebruikers. Zo zag je tijdens de pandemie dat de firewall soms zo zwaar belast werd, dat deze er volledig uit lag. De nachtmerrie van iedere beheerder. De SD-WAN oplossing wordt op het moment van aanschaffen al gedimensioneerd op het aantal gelijktijdige gebruikers, waardoor je dit probleem simpelweg voorkomt. 

SD-WAN als toekomstbestendige oplossing

Nu vrijwel iedere medewerker in Nederland heeft geproefd van het thuiswerken, zal het aandeel thuiswerkers – ook na de pandemie – blijven groeien. Dit vraagt om een nieuwe en dynamische benadering van het WAN. Een software-defined WAN is een zeer geschikte manier om het WAN te beheren met vele voordelen op het gebied van visibility, control en safety. Zo daalt de beheerslast van het WAN aanzienlijk en dat levert al snel een flinke kostenbesparing op.

Tegelijkertijd ervaart zowel de IT-beheerder als eindgebruiker veel gemak ten opzichte van de klassieke VPN-oplossing. De WAN-infrastructuur wordt van een private eenbaansweg (VPN) omgebouwd tot een gemonitorde driebaansweg (SD-WAN), waar verschillende applicaties op een veilige manier sneller of langzamer overheen bewegen.

Nieuwsgierig naar de vier belangrijkste varianten van SD-WAN?

Nieuwsgierig naar de vier belangrijkste varianten van SD-WAN? Steeds meer bedrijven willen met SD-WAN aan de slag, maar missen een duidelijke benadering van dit containerbegrip. In het e-book ¨SD-WAN: De stap naar total control in het tijdperk van de cloud¨ wordt alles verteld over de mogelijkheden, functionaliteiten en voordelen van SD-WAN voor jouw organisatie. 

Download het e-Book en ga met SD-WAN aan de slag:

SD-WAN voordelen: wat kun je bereiken met SD-WAN binnen jouw organisatie?

Blog

SD-WAN voordelen: wat kun je bereiken met SD-WAN binnen jouw organisatie?

Als IT-afdeling ben je natuurlijk het liefst bezig met nieuwe ontwikkelingen. Helaas is dit vaak een hele opgave door de dagelijkse IT beheerslast, maar gelukkig biedt innovatieve technologie nieuwe kansen. Met de introductie van het software-defined wide area network (SD-WAN) komt hier namelijk verandering in. In dit blog ontdek je de belangrijkste voordelen van SD-WAN en wat je ermee kunt bereiken binnen jouw organisatie.

Een WAN is, zeker nu thuiswerken de standaard is, een belangrijk onderdeel binnen het totale connectiviteit vraagstuk. Een groot deel van de kosten van het WAN liggen momenteel nog bij MPLS-verbindingen. Dat kan ook anders! Met SD-WAN ben je namelijk minder afhankelijk van providers en dure MPLS-verbindingen. De huidige technologie en bijbehorende contracten stellen je als organisatie pas na 3 tot 5 jaar weer in staat om te kijken naar nieuwe, innovatieve en goedkopere WAN-oplossingen. SD-WAN wordt steeds vaker ontdekt als innovatief alternatief. 

Wat is SD-WAN?

Maar wat is SD-WAN nu eigenlijk? SD-WAN staat voor: software-defined wide area network. De software zorgt ervoor dat jij precies weet wat er gebeurt binnen het netwerk en geeft je de mogelijkheid om op eigen kracht wijzigingen door te voeren. Dit zorgt onder de streep niet alleen voor een kostenbesparing, maar vooral ook voor beheersbaarheid en meer functionaliteiten binnen het wide area network. Alle voordelen van SD-WAN zijn te verdelen onder de onderstaande vier categorieën: 

 • Flexibility 
 • Visibility 
 • Control
 • Security

Wil jij graag samen met een partner aan de slag met SD-WAN? Met Network as a Service van Axians haal je de juiste expertise in huis om next-generation netwerktechnologie zoals SD-WAN optimaal te integreren binnen je IT-infrastructuur. 

1. Flexibility: SD-WAN infrastructuur als flexibele schil

Met SD-WAN ben je minder afhankelijk van langlopende contracten en dat maakt jouw organisatie flexibel. Daarnaast neemt het doorvoeren van wijzigingen via een grote MPLS-provider soms weken in beslag. Binnen het software-defined WAN worden zaken als routering of rechten, op eigen kracht, centraal doorgevoerd binnen de infrastructuur. In feiten verplaats je met SD-WAN dus een statisch stuk van een traditioneel WAN – dat normaal gesproken bij de provider ligt – naar je eigen invloedsfeer. 

Met SD-WAN draai je voortaan zelf aan de knoppen. Uiteindelijk ben je als IT-manager op zoek naar bandbreedte van een gerenommeerde partij, die kwaliteit garandeert en investeert in de nodige infrastructuur. Met SD-WAN ben je niet meer afhankelijk van logge organisaties om het WAN te beheren, maar volstaat steeds vaker een goede internetverbinding.

2. Visibility: meer inzicht binnen jouw SD-WAN 

Een software-defined WAN geeft je organisatie meer inzicht in wat er allemaal gebeurt binnen het netwerk. De druk op het WAN neemt al jaren toe door de grote hoeveelheid applicaties die worden gebruikt. Dat levert nogal eens problemen op. Met SD-WAN krijg je inzicht in de prestaties van applicaties en routering. Zo weet je direct waar het fout gaat. SD-WAN maakt de totale keten, van server, datacenter, hosting provider tot eindgebruiker volledig inzichtelijk en meetbaar.

“Het internet werkt zo traag”, is een veelgehoorde klacht op de werkvloer of thuiswerkplek. Met SD-WAN ontstaat de mogelijkheid om snel te achterhalen waar de pijn zit. Ligt het daadwerkelijk aan een overbelaste internetverbinding of presteren applicaties slecht door problemen bij bijvoorbeeld Azure of Microsoft. Het inzicht dat SD-WAN biedt, leidt daardoor tot een aanzienlijke tijdsbesparing en efficiëntere werkprocessen.

3. Control: onderneem direct actie met SD-WAN

Nu inzicht gecreëerd is, wordt er ook efficiënter en effectiever gewerkt aan het oplossen van problemen. Binnen het traditionele WAN is het doorvoeren van wijzigingen niet mogelijk. Niet jijzelf, maar de serviceprovider bepaalt bijvoorbeeld wie de meeste MB’s krijgt en welke zaken voorrang krijgen binnen het netwerk. SD-WAN biedt wel de mogelijkheid om zelf bij te sturen en wijzigingen door te voeren.

Neem bijvoorbeeld Quality of Service: een pakketje data krijgt een stempel mee met de status ‘hoogste prioriteit’. De serviceprovider geeft standaard alle datapakketjes dezelfde stempel mee. Met SD-WAN creëer je een infrastructuur waarbij je zelf kunt kiezen welke stempel een datapakket krijgt. Het WAN wordt zo een dynamische plek en je regelt alles op applicatieniveau binnen een gebruiksvriendelijk interface.

4. Security: structureel meer veiligheid binnen het SD-WAN

Hier komen alle facetten van SD-WAN samen. Door de flexibiliteit, zichtbaarheid en controle binnen SD-WAN ontstaat een aanzienlijk veiliger netwerk. Er kunnen bijvoorbeeld makkelijk software-defined security tags worden meegegeven aan een groep gebruikers of apparaten binnen het WAN. Hierdoor krijgt persoon X alleen toegang tot applicatie 1 en 2 en heeft persoon Y ook recht op toegang tot applicatie 3 en 4. 

Daarnaast biedt SD-WAN ook inzicht in alle activiteiten binnen het netwerk, maar daar blijft het niet bij. De intelligente software herkent gemakkelijk bepaalde patronen. In het geval van security issues wordt dan automatisch een seintje gegeven aan de juiste persoon. Ook kan binnen SD-WAN bijvoorbeeld een deel van de firewall-functionaliteiten worden ingericht.

Van reactieve kostenpost naar functioneel beheer met SD-WAN

SD-WAN zorgt ervoor dat jij zelf bepaalt hoe het WAN ingericht dient te worden en dat kan een mooie kostenbesparing opleveren. Een software-defined netwerk wordt onterecht gezien als investering, want in de praktijk realiseer je vaak een beter presterend WAN met een kleiner budget. De verhouding tussen jouw organisatie en serviceproviders verandert, waardoor een besparing van zo’n dertig procent, of meer, kan worden gerealiseerd. 

Sta jij als organisatie voor de keuze om het LAN en/of WAN te vernieuwen? Dan is de positionering van SD-WAN binnen jouw huidige infrastructuur essentieel. SD-WAN creëert extra ruimte voor functioneel beheer door een sterke groei in flexibiliteit, inzicht en control. Zo kies je als IT-manager voor een veilig  en toekomstbestendig netwerk met de nodige extra ruimte voor innovatie.

Wil je meer weten over concrete toepassingen van SD-WAN binnen jouw organisatie?

In het e-book ¨SD-WAN: De stap naar total control in het tijdperk van de cloud¨ vertellen we je alles over de functionaliteiten en voordelen van SD-WAN. Aan de hand van vier varianten leer je wat SD-WAN kan betekenen als on-premise oplossing en hoe je met SD-WAN de verbinding tussen locaties en (externe) datacenters kan optimaliseren.

Download het e-book en laat je inspireren:

Deze vier varianten van SD-WAN helpen jouw organisatie verder

Blog

Deze vier varianten van SD-WAN helpen jouw organisatie verder

Software-defined wide area network (SD-WAN) is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een containerbegrip. Een duidelijke definitie mist, waardoor de voordelen niet altijd even duidelijk zijn. Zonde, want een software-defined WAN kan van grote waarde zijn voor jouw organisatie. In dit blog maken we onderscheid in vier actuele varianten van SD-WAN en vertellen we over de voordelen van deze vooruitstrevende technologie. 

In essentie zorgt SD-WAN voor meer zichtbaarheid en controle over het Wide Area Network (WAN). De software zorgt ervoor dat jij precies weet wat er gebeurt binnen het netwerk en geeft je de mogelijkheid om op eigen kracht configuratie-wijzigingen door te voeren. Zo ben je niet meer afhankelijk van derde partijen. 

Om een duidelijk inzicht te geven in alle verschillende varianten hebben we de verschillende vormen van SD-WAN verdeeld in vier varianten. Iedere variant heeft zo zijn voordelen ten opzichte van de zichtbaarheid, controle en veiligheid in je WAN-infrastructuur. Per variant verschilt echter de schaal waarop dit gebeurt. Wil je alleen invloed op de verbindingen tussen (thuis)werklocaties of wil je ook meer inzicht, controle en veiligheid als het gaat om verbindingen met (externe) datacenters? Dit resulteert in de volgende vier varianten:

 • SD-WAN local visibility & control (on-premise)
 • SD-WAN cloud visibility & control 
 • SD-WAN central cloud visibility & control 
 • SD-WAN total control

Liever samen met een partner aan de slag met SD-WAN binnen je organisatie? Network as a Service van Axians helpt je op weg. Zo haal je de juiste expertise in huis en integreer je probleemloos next-generation technologie als SD-WAN binnen je organisatie.  

1.  SD-WAN local visibility & control (on-premise)

De variant local visibility & control (on-premise) zorgt ervoor dat je precies weet wat er speelt binnen de verschillende locaties die zijn aangesloten op het WAN. Deze, veelal on-premise georiënteerde, SD-WAN oplossing maakt inzichtelijk waar eventuele problemen zich voordoen binnen je edge-connectiviteits infrastructuur.

Doordat je weet wat er speelt, kun je ook doelgericht actie ondernemen richting partners die je van WAN connectiviteit voorzien. Zo kun je met deze variant van SD-WAN gemakkelijk de rechten en plichten van gebruikers configureren. IP-VPN verbindingen, shadow IT en inefficiënte werkprocessen zijn met SD-WAN dus beter inzichtelijk. Wil je meer inzicht in de datastromen tussen verschillende locaties? Dan richt je met SD-WAN local visibility & control (on-premise)  jouw WAN infrastructuur optimaal  in. 

2. SD-WAN cloud visibility & control

Met cloud visibility & control beschik je over alle voordelen van de vorige variant en kun je daarbij je transitie naar het publieke internet definitief in gang zetten. Met deze variant wordt zowel on-premise als binnen je datacenter een SD-WAN component geplaatst. Zo heb je niet alleen inzicht en controle binnen (thuis)werklocaties, maar ook de verbinding met applicaties die je host in je eigen (hosted) datacenters worden zichtbaar. Door het inzichtelijk maken van het verkeer tussen het datacenter en locaties heb je nog meer invloed op de prestaties van het WAN.

Deze variant kan zorgen voor een kostenbesparing, mede omdat je een gedeelte van je duurdere MPLS-verbindingen overbodig kunt maken en verplaatst naar het ‘publieke internet’. Daarnaast kun je problemen binnen het WAN sneller opsporen en oplossen, zonder afhankelijk te zijn van externe partijen als een serviceprovider. Voor organisaties die beschikken over eigen datacenters en zelfgebouwde virtuele omgevingen is de variant cloud visibility & control de ideale weg om een toekomstbestendig WAN te creëren. 

3. SD-WAN central cloud visibility & control

Steeds meer organisaties werken tegenwoordig met clouddiensten van partijen als Microsoft, Google of Amazon. Het is zeer waardevol om de verbindingen tussen (eigen) datacenters en die van deze aanbieders ´slim te maken´ op basis van SD-WAN. Zo creëer je inzicht en controle over de routes van de data – van grote cloudservice tot eindgebruiker – en weet je precies waar eventuele inefficiënties ontstaan.

Dat is van groot belang, want je wil natuurlijk dat jouw datastromen zo efficiënt mogelijk van a naar b reizen. Zo houd je inzicht en controle over de gebruikerservaring van het totale connectiviteit vraagstuk. Daarnaast zorg je met een SD-WAN overlay dat jouw verkeersstromen secure en encrypted via internet worden verstuurd, zonder dat daar altijd dure dedicated verbindingen voor nodig zijn. Zo kies je met central cloud visibility & control altijd voor de meest optimale verbinding en maak je prijzige wereldwijde MPLS-verbindingen steeds meer overbodig.

4. SD-WAN total control

Binnen de total control variant komen de vorige drie varianten samen. Deze toekomstbestendige oplossing zorgt voor end-to-end zichtbaarheid en controle over het WAN. Van de afzonderlijke (thuis)werklocaties, tot het eigen datacenter en dat van de grote clouddiensten van bijvoorbeeld Amazon, Google of Microsoft. Wederom zorgt het inzicht en controle voor een geavanceerd netwerk dat efficiënt is ingericht en op eigen kracht beheerd en geoptimaliseerd kan worden.

Wanneer je met total control end-to-end inzicht hebt over het WAN, kan de downtime bijvoorbeeld aanzienlijk worden verlaagd of gebruikerservaring end-to-end worden gecontroleerd en geconfigureerd. SD-WAN biedt organisaties de ruimte om te focussen op optimalisatie van het netwerk en zorgt ervoor dat jij alle touwtjes in handen hebt om het WAN zo efficiënt mogelijk te beheren.

Lees ook het e-Book: “SD-WAN: De stap naar total control in het tijdperk van de cloud”

Wil je meer weten over concrete toepassingen van SD-WAN binnen organisaties? In het e-book ¨SD-WAN: De stap naar total control in het tijdperk van de cloud¨ wordt meer uitgelegd over de functionaliteiten en voordelen van SD-WAN voor jouw organisatie.

Download het gratis e-book en leer welke variant je het beste kunt toepassen in jouw organisatie:

De kostenvoordelen van Network as a Service

Blog

De kostenvoordelen van Network as a Service

De overstap naar Network as a Service heeft allerlei voordelen maar één van de belangrijkste overwegingen om wel of niet te kiezen voor deze oplossing is, logischerwijs, het kostenplaatje. Daarom gaan we in dit blog dieper in op de specifieke kosten gerelateerde voor- en nadelen van Network as a Service.

1.  Je profiteert van volumevoordeel

Kies je voor NaaS, dan werk je samen met een partner voor wie het inrichten en beheren van de netwerkinfrastructuur dagelijkse kost is. Zo’n partner is namelijk continu bezig specifieke kennis en kunde actueel te houden. Daarbij worden de werkzaamheden over een groot aantal klanten verspreid waardoor zij  dankzij ervaring, kennis en volumevoordeel via de meeste efficiënte weg technologie kunnen implementeren of beheren.

Laten we inzoomen op een 24/7 Service Window om dit toe te lichten. Het hebben van een Service Window kan noodzakelijk zijn om een beschikbaarheidsgarantie van bijvoorbeeld 99,99% te garanderen. Wil je dit intern organiseren, dan heb je vaak meer dan drie gespecialiseerde medewerkers nodig om dit te realiseren. Voor veel organisaties is dit een prijzige aangelegenheid. Een NaaS service provider spreidt deze kosten, omdat ze gelijktijdig meerdere klanten bedienen en de kosten van de support op deze manier kunnen drukken. Bovendien profiteer je van de kennis en kunde van de leverancier en hoef je zelf het wiel niet uit te vinden.

Axians heeft verschillende vestigingen in heel Nederland. Dankzij deze decentrale structuur kunnen we snel met je organisatie schakelen en heb je korte lijnen met onze contactpersoon – zoals de Service Manager of Technisch Consultant.

2. Niet meer investeren in opleidingen

Omdat het netwerk door updates, upgrades, technologieën en protocollen en andere verwachtingen van gebruikers continu verandert, is het opleiden van medewerkers cruciaal. Sterker nog, gezien de snelle technologische ontwikkelingen is het reserveren van één dag per week per medewerker voor studie niet meer dan normaal. Het gaat om specifieke kennis die noodzakelijk is voor het goed beheren en onderhouden van de netwerkinfrastructuur, maar de je in de dagelijkse praktijk slechts sporadisch gebruikt. Een service provider heeft deze kennis continu nodig, omdat het onderdeel is van de dagelijkse werkzaamheden. Hierdoor is de noodzaak van doorlopend opleidengroter. Uiteraard zijn de medewerkers ook die dag in de week kwijt, maar wederom kunnen ze dit spreiden over een groot aantal klanten. Onderaan de streep zijn de kosten per klant hierdoor kleiner..

Er zijn nog een aantal andere ‘verborgen’ kosten waar je met een up-to-date kennisniveau van profiteert:

 • Het netwerk moet je regelmatig updaten, onder andere door upgrades en bug fixes door te voeren. Een partner heeft dit al vaker gedaan bij andere partijen, waardoor ze weten hoe het werkt, het minder tijd kost en dus een kostenvoordeel oplevert.
 • Eens in de vijf tot zeven jaar is het netwerk toe aan vervanging. In die tijd is er qua technologie veel veranderd, waardoor je eigen medewerkers weer de boeken in moeten om goed te begrijpen hoe het werkt. De kennis van een partner is hierin altijd up to date, omdat medewerkers met niets anders bezig zijn dan het implementeren van de laatste technologie.

3. Eenmalige grote investering is niet langer noodzakelijk

Traditioneel gezien investeer je eenmalig een flink bedrag in het netwerk en schrijf je dit in de 4, 5, of 6 jaar die volgen af. Network as a Service is gebaseerd op een pay-per-use model. Je betaalt een vast bedrag voor beheer, hardware, licenties en advies per locatie of component, gebaseerd op je gebruik. Het biedt duidelijkheid omdat je precies weet waarvoor je betaalt en het biedt flexibiliteit omdat je gemakkelijk op- en afschaalt op basis van de componenten die je daadwerkelijk gebruikt. Die eenmalige grote investering is hiermee verleden tijd, waardoor dit kapitaal beschikbaar komt en je het kunt investeren in activitieten waar het een hoger rendement oplevert.

4. Minder contractmanagement

Bij veel bedrijven lopen er allerlei support en software contracten los van elkaar door uitbreidingen en vernieuwingen in de loop van de tijd voor je WAN, LAN, SD-WAN en WLAN. Het (jaarlijks) controleren, monitoren, en verlengen van deze contracten kost veel tijd en zorgt voor hoge proceskosten.

Kies je voor Network as a Service dan consolideer je in één klap de benodigde effort en kosten. Een partner beschikt, door het volumevoordeel, over een backoffice die gespecialiseerd is op dit soort contractmanagement en hier dagelijks mee bezig is.

5. Eindverantwoordelijkheid ligt bij jouw partner

Een hack of datalek is het laatste wat je wilt, maar in de praktijk zien we dat bij veel organisaties de vereiste specialistische kennis ontbreekt waardoor ze meer risico lopen. Als een dergelijk incident toch plaatsvindt, dan lopen de kosten voor het herstel ervan of het niet toegankelijk zijn van systemen of databases flink op.

Bij de overstap naar Network as a Service beschik je enerzijds altijd over de laatste updates en cutting edge technologieën, waardoor de mogelijkheid op een hack of datalek flink afneemt.

Kortom, het uitbesteden van je netwerk met Network as a Service resulteert in een aantal kostenvoordelen. Of je hiervan profiteert is sterk afhankelijk van de specifieke situatie van jouw organisatie. Het is geen passende oplossing voor ieder type organisaties. Het kan een slimme dienst zijn om meer budget maar ook tijd en capaciteit vrij te maken voor andere activiteit, waaronder innovatie. Daarbij adviseren wij je graag.

Het roept echter waarschijnlijk ook vragen op. “Hoe manage je de spagaat tussen bedrijfsdoelstellingen en IT-budget?”, “Wat gebeurt er met mijn IT-medewerkers?”, “Hoe helpt het daadwerkelijk bij de groei van de business?”, etc. In dit e-book geven CEO, CIO, CTO, CFO en HR director antwoord op die vragen en delen ze hun visie op wat Network as a Service betekent voor de gehele organisatie. Wat zijn nu écht de belangrijkste voor- en nadelen van NaaS versus een netwerk dat volledig in bezit én beheer is van jouw organisatie?

Download het e-book hier.

New call-to-action

Het netwerkbeheer is de ruggengraat van je organisatie

Blog

Bij veel organisaties komt de netwerkinfrastructuur door de steeds snellere vaart van de digitale transformatie onder druk te staan. Het netwerk moet binnen deze transitie namelijk transparant en future ready zijn. En niet de transitie belemmeren zoals nu vaak nog het geval is. Het is dus tijd om je netwerk en de behoefte van de business goed op elkaar af te stemmen en stappen voorwaarts te maken. Het netwerk en het netwerkbeheer zijn immers de ruggengraat van je organisatie.

De afhankelijkheid van het netwerkbeheer groeit

Steeds meer organisaties zijn de laatste jaren afhankelijk geworden van het netwerk. Zijn er verstoringen, is het netwerk traag of zelfs niet beschikbaar, dan ontstaan er problemen die steeds vaker direct leiden tot omzetverlies en verslechterde klantrelaties. Klachten over de performance zijn lastig te achterhalen, hieronder een aantal mogelijke oorzaken:

 • De hardware kan de veroorzaker zijn, eventueel door een verkeerde configuratie
 • Het gevolg van groei en uitbreiding van de infrastructuur
 • Het kan in een ander IT domein van de organisatie liggen
 • Je hebt geen real-time visibility binnen het netwerk waardoor je niet direct actie kunt ondernemen

Niet alleen de performance van je netwerk is belangrijk, ook de beveiliging speelt een steeds belangrijkere rol. Vanwege de digitale transformatie komen onderwerpen zoals cloud, datacenter en centraal management steeds dichterbij. Met alleen een firewall kom je er tegenwoordig niet meer, de hackers worden steeds slimmer waardoor organisaties verplicht worden om de beveiliging volledig door de organisatie heen te trekken. Hoe moet de beveiliging dan wel goed geïntegreerd worden? Dat is een vraagstuk die niet eenvoudig te beantwoorden is, maar specialisme vergt.

Het beheer van het netwerkbeheer is specialistenwerk

Hoe kun je de kans verkleinen dat bovengenoemde zaken gebeuren? Een belangrijk element is het implementeren van beschikbare updates en zorgen dat de laatste softwareversie altijd geïnstalleerd is. Daarnaast speelt uiteraard het dagelijkse netwerkbeheer een essentiële rol.

Binnen organisaties wordt het netwerk vaak nog als een redelijk eenvoudig geheel van routers, switches en access points gezien, maar niets is minder waar. De complexiteit is met alle veranderingen en ontwikkelingen van de laatste jaren juist gigantisch toegenomen. Het is niet zichtbaar, maar aan de achterkant moet er een hoop geregeld worden als je bijvoorbeeld medewerkers vanaf iedere locatie en met ieder device op het netwerk wilt laten inloggen. Het effectief beheren en 24/7 monitoren van het netwerk vereist dus specialistische kennis.

Er is door diverse gerenommeerde onderzoeksbureaus geconstateerd dat een gemiddelde IT-beheerder ongeveer 70% van zijn tijd bezig is met troubleshooten vanwege de complexiteit van het netwerk. Hierdoor is er weinig tijd om als organisatie te innoveren richting de digitale transformatie. Zie deze transformatie als een snelweg richting de toekomst, eenmaal de afslag gemist betekent straks nog meer investeringen.

De inrichting van het netwerk is het fundament

De inrichting van het netwerk is de fundering van de totale infrastructuur. Wanneer de basis — lees het netwerk — niet goed is ingericht of door reactief beheer niet meer actueel is, dan heeft dat gevolgen voor de rest van je IT oplossingen. Is het fundament wel stevig? Dan is het eenvoudiger om de infrastructuur — van applicaties tot security — op te bouwen.

Het mag dus duidelijk zijn dat het goed beheren van het netwerk in de huidige tijd meerdere uitdagingen met zich meebrengt. Om je te helpen hier morgen mee aan de slag te gaan en de uitdagingen die je ervaart om te zetten in kansen, hebben wij concrete handvatten gebundeld in een whitepaper.

Ben jij klaar voor de toekomst? Creëer dan meer ruimte voor innovatie. Download het whitepaper hier:

Netwerkbeheer

4 essentiële elementen voor een toekomstbestendige netwerkinfrastructuur

Blog

Dat we leven in het tijdperk van digitale transformatie mag duidelijk zijn. Veel organisaties zijn bezig met het digitaliseren van hun business modellen en dienstverlening om hun concurrentiepositie te behouden en/of te verbeteren. Steeds meer zaken vinden online plaats en de netwerkinfrastructuur moet dit faciliteren. Daarin kun je de netwerkinfrastructuur vergelijken met een snelweg, die bepaalt hoe snel je de digitale transformatie kunt maken.

Ononderbroken netwerkconnectiviteit is dan ook een must voor organisaties om 24 uur per dag, 365 dagen per jaar actief en bereikbaar te zijn. Daarbij verwachten medewerkers, klanten en partners dat ze altijd en overal, met welk device dan ook, verbinding kunnen maken. Toch is het steeds lastiger om te garanderen dat deze sublieme connectiviteit altijd beschikbaar is, omdat de capaciteitsvraag van je netwerk blijft groeien. Om aan deze vraag te kunnen voldoen is het beschikken over een schaalbare en flexibele netwerkinfrastructuur met de laatste functionaliteiten essentieel. In dit blog lees je uit welke elementen een dergelijk netwerk zeker moet bestaan.

1. De netwerkinfrastructuur moet schaalbaar zijn

Organisaties hebben netwerktechnologie met op software gebaseerde management elementen  nodig om schaalbaarheid te vergroten en te voldoen aan continu veranderende capaciteitsbehoeftes. Sluit er een afdeling of opent er juist een nieuwe locatie? Dan wil je eenvoudig kunnen terugschalen of uitbreiden. Of om in de metafoor van de snelweg te blijven: je wilt er — indien de vraag er is — snel een invoegstrook aan toe kunnen voegen om ook andere auto’s toegang te geven.

Het op een flexibele manier kunnen inzetten van netwerkcomponenten vraagt om een software-defined netwerkinfrastructuur. Met ‘Software Defined Networking’ kun je jouw netwerk naar eigen behoefte voorzien van functionaliteiten waarmee je het netwerk, en dus de organisatie, beter schaalbaar maakt. Ontstaat er behoefte aan meer capaciteit? Dan heb je de mogelijkheid om direct op te schalen en de prestaties van het netwerk eenvoudig te verhogen.

2. Het netwerk moet flexibel zijn

Het traditionele kantoornetwerk is, zeker gezien de ontwikkelingen rondom COVID-19, veel groter geworden. Veel mensen wordt verzocht thuis te werken indien mogelijk. De veiligheid, snelheid en capaciteit die beschikbaar zijn op kantoor, moeten nu ook van toepassing zijn bij medewerkers thuis. Omdat steeds meer apparatuur, applicaties en documenten online beschikbaar moeten zijn, moet het netwerk ook continu kunnen stretchen. Bovendien maken organisaties steeds meer gebruik van cloudapplicaties. Dit vergt een netwerkoplossing die er ook voor zorgt dat medewerkers toegang hebben tot de benodigde applicaties en dat ze met hetzelfde gemak gebruik kunnen maken van de applicaties als wanneer ze op kantoor zijn. Idealiter blijft de gebruikerservaring gelijk.

Het netwerk van de toekomst moet kunnen reageren op snel veranderende omstandigheden en meebewegen met de behoefte van de organisatie én de gebruiker. Eventuele hobbels in de snelweg mogen niet leiden tot noemenswaardige problemen.

De ervaring leert dat de veranderende behoefte meestal om ‘meer’ gaat: meer bandbreedte, meer draadloos, meer devices, meer verkeer, meer access points en switches, etc. Dat los je niet op door voortdurend capaciteit uit te breiden in de vorm van hardware of IT-staf. Wat je nodig hebt is een netwerk dat van nature beschikt over flexibiliteit om wendbaar te kunnen zijn zonder dat de performance in gevaar komt en je concessies doet op de beveiliging van het netwerk. Je netwerk moet geen belemmerende factor zijn in het benutten van je kansen.

Benieuwd hoe je de huidige uitdagingen binnen netwerkbeheer eenvoudig omzet in kansen? We hebben onze belangrijkste handvatten in een e-book gebundeld. Download het e-book hier.

3. De netwerkinfrastructuur moet veilig zijn

Naast snelheid en voldoende capaciteit moet ook de beveiliging van het netwerk mee evolueren met de nieuwe behoeften. Daarbij gaat het niet alleen om het beveiligen van netwerkcomponenten tegen aanvallen van buitenaf, maar je moet er ook voor zorgen dat gebruikers op een veilig manier gebruik kunnen maken van het netwerk.

Om optimaal beschermd te zijn tegen kwetsbaarheden, zoals datalekken en hacks, is het belangrijk om een up-to-date netwerk te hebben. Om de kans op een hack of lek significant te verkleinen, is het essentieel om de benodigde updates, bugfixes en upgrades continu door te voeren.

4. De netwerkinfrastructuur moet een optimale gebruikerservaring bieden

Het netwerk is een hygiënefactor, gebruikers verwachten dat de kwaliteit hoog is en het netwerk altijd toegankelijk is. Voldoet het niet aan deze eisen, dan levert dat klachten op. Met andere woorden: de gebruikerservaring moet optimaal zijn.

Daarom ontstaan er steeds meer slimme, op software gebaseerde netwerken die door middel van artificial intelligence en machine learning de user experience optimaliseren en zorgen voor een continu verbeterproces.

Zo kan een netwerk bijvoorbeeld bijhouden hoe vaak telefoons van medewerkers niet connecteren of hoe lang het duurt voordat een telefoon verbinding maakt. De software is vervolgens zo slim dat de technologie het zelfstandig anders gaat inrichten zodat het wel naar wens werkt. Kan de software het niet zelfstandig, dan gaat er een melding naar de beheerder om er naar te kijken.

Wanneer het netwerk in staat is problemen te detecteren en — waar mogelijk — zelfstandig op te lossen, zorg je voor een steeds betere gebruikerservaring en voorkom je dat medewerkers last hebben van een netwerk dat suboptimaal werkt.

Kortom, in de huidige tijd vraagt de infrastructuur om andere kenmerken dan een aantal jaar geleden. Maar kun je aan deze vraag voldoen? Het goed neerzetten, managen en beheren van de netwerkinfrastructuur brengt tegenwoordig — met alle ontwikkelingen die gaande zijn — een hoop uitdagingen met zich mee.

Ben jij er nu klaar voor om jouw netwerkinfrastructuur toekomstbestendig te maken maar heb je geen flauw idee waar te beginnen? Door middel van onze Quick Scan kom je er snel en eenvoudig af welk soort netwerkdienstverlening het beste past bij de eisen van jouw organisatie:


De voordelen van het werken met Axians als Network as a Service partner

Blog

De voordelen van het werken met Axians als Network as a Service partner

Als organisatie heb je de beslissing gemaakt om over te stappen op Network as a Service, maar dan sta je alweer voor het volgende (essentiële) keuzemoment: met welke partner ga ik samenwerken? En wat staat er binnen die keuze het hoogst in het vaandel: prijs, kwaliteit, technologie, diensten, afschaal mogelijkheden of vertrouwen? Om je een beeld te geven van de voordelen van Axians, zetten we in dit blog zetten uiteen wat je kunt verwachten van ons als partner.

Je benut de voordelen van een open architectuur model

Bij Axians hanteren we een, wat we noemen, open architectuur model. Dit komt erop neer dat we maatwerk leveren en een netwerk neerzetten dat aansluit bij jouw organisatie behoefte doordat je misschien nog legacy systemen hebt. Bij veel andere partijen heb je de keuze uit een beperkt aantal type componenten wat je, logischerwijs, beperkt in je mogelijkheden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je de legacy systemen niet kunt omzetten naar de standaarden van je toekomstige partner.

Met het open architectuur model zijn we in staat de opbouw van het netwerk toe te spitsen op jouw organisatie en maatwerk te leveren in een standaard dienst. De basis (het platform en de diensten) is hetzelfde, maar afhankelijk van de behoefte kan bijvoorbeeld een module in een switch worden geüpgraded voor meer rekenkracht of kunnen we van een specifieke antenne gebruik maken zodat je een juiste dekking hebt in je magazijn of foyer.

Om een metafoor te gebruiken: stel je wilt een nieuwe telefoon, maar wel eentje met een 15 megapixel camera. Bij een service provider heb je deze specifieke mogelijkheid niet en is alleen een 12 megapixel camera een optie. Bij Axians kan je deze specifieke wens wel inwilligen terwijl andere kenmerken zoals  (managed) diensten, afschaalmogelijkheden en contracttermijn hetzelfde blijven

Je betaalt alleen voor datgene wat je daadwerkelijk gebruikt

Bij Axians hanteren we voor Network as a Service een pay-per-use model, waardoor je alleen betaalt voor datgene wat je daadwerkelijk gebruikt. Je betaalt een vast bedrag voor beheer, hardware, licenties en advies per locatie of component. Het biedt voorspelbaarheid omdat je precies weet waarvoor je gaat betalen en het biedt flexibiliteit omdat je gemakkelijk op- en afschaalt op basis van de componenten die je daadwerkelijk gebruikt. Het netwerk van morgen moet namelijk met je mee kunnen groeien of krimpen.

Je krijgt ook een aantal vaste dienst elementen. Zo beschik je bij Axians over 24/7 support en monitoring, implementeren we updates en bugfixes en beheren wij de volledige lifecycle. Het netwerk is altijd up-to-date met de laatste functionaliteiten, betrouwbare hardware en actuele netwerkbeveiliging.

Je hebt te maken met een decentrale organisatie met garantie op continuïteit

Axians is een organisatie met een decentrale structuur, waardoor jouw contactpersonen — van relatiemanager tot servicedesk — in Nederland opereren en je snel en eenvoudig met elkaar kunt schakelen. Ondanks dat we onderdeel zijn van een van de grootste organisaties van Europa ligt de beslissingsbevoegdheid in het klantenteam wat we voor je inrichten, wat een positieve invloed heeft op de doorlooptijd van (belangrijke) beslissingen en uitzonderingen.

Je werkt samen met een ervaren partner

Network as a Service is een relatief nieuwe dienst die de laatste jaren sterk in opkomst is. Axians is vroeg op deze trein gesprongen, waardoor we in de afgelopen jaren veel geleerd hebben en de kwaliteit van onze dienstverlening, in nauw contact zijn geweest met onze eerste NaaS klanten en inmiddels onze diensten naar een hoger niveau hebben getild. Een mooi voorbeeld hiervan is dat we onafhankelijk marktonderzoek bij huidige klanten voor feedback hebben gebruikt om de dienstverlening te optimaliseren en toe te spitsen op verbeteringen die we kunnen doorvoeren voor al onze NAAS klanten Ook scoren we hoog in de onderzoeken van Giarte.

Kortom, met Axians kies je voor een betrouwbare partner die faciliteert in een next-gen netwerk dat 1-op-1 aansluit bij jouw organisatie.

Bespreek met een van onze NaaS consultants vrijblijvend de situatie van jullie business, ontdek de sterke en zwakke punten van je huidige netwerkinfrastructuur en wat onze dienstverlening voor jouw organisatie kan betekenen.

Plan hier je 1-op-1 consult.

New call-to-action

Waarom Software Defined Networking (SDN) de toekomst is

Blog

Een trein die maar doordendert en steeds meer vaart maakt is een goede metafoor voor alle technologische ontwikkelingen die in IT gaande zijn. De ontwikkelingen gaan immers razendsnel en volgen elkaar in rap tempo op. De grote vraag is: stap je op en ga je mee of blijf je (bewust) op een perron (stil) staan? Dat je af en toe zegt; “dit station sla ik over” is logisch. Er is tegenwoordig te veel gaande in de wereld van IT om ‘alles’ te implementeren. Het is echter wel belangrijk dat de stations die we overslaan een weloverwogen keuze zijn.

Een belangrijke transitie die op allerlei IT-vlakken gaande is, is de stap van passieve hardware naar intelligente software. Dat geldt ook voor het netwerk. Juist deze IT-ontwikkelingen helpen organisaties om steeds hogere eisen te stellen aan hun netwerkinfrastructuur, waardoor de behoefte aan een controleerbaar, schaalbaar en dynamisch netwerk toeneemt. Want anno nu is een trage verbinding of, nog erger, downtime killing voor de gebruikerservaring en de algehele perceptie van de performance van je IT-afdeling. Software Defined Networking (SDN) is de laatste vorm voor design, implementatie en beheer van je netwerk infrastructuur en volgens ons de toekomst. Maar waarom is Axians nou zo’n promotor?

Software defined networking: het netwerk van de toekomst

Echt in de toekomst kijken kunnen we natuurlijk niet, maar voor een aantal dingen durven we onze hand in het vuur te steken. Het verbruik en gebruik van data zal jaar na jaar toenemen, je medewerkers gebruiken steeds meer verschillende (cloud) platformen en de verwante technologische ontwikkelingen zullen exponentieel blijven groeien. De keerzijde is dat door dit razendsnelle tempo organisaties moeite hebben om deze sneltreinvaart bij te houden. Iets wat lastig te accepteren is doordat veel van de digitale initiatieven steeds meer invloed hebben op de algehele toekomstvastheid en concurrentiepositie van je organisatie.

Eén van de taken van IT is om te zorgen voor een netwerk dat klaar is voor de digitale transformatie. We zeggen weleens bij Axians; “het netwerk is het spoor waar de digitale transformatie in sneltreinvaart overheen gaat”. En met zulke snelheden en drukte op het spoor is het essentieel om onderhoud en verstoringen te reduceren tot een minimum. Om dat te realiseren moet er iets fundamenteel veranderen in networking, want eerlijk is eerlijk we zijn stiekem een hoop tijd kwijt aan het dagelijks beheer van onze traditionele netwerken. Om dat te beperken moet je in onze ogen de stap van een complex en hardware gedreven netwerk naar een intuïtief en software defined networking (SDN) maken.

Wat is Software Defined Networking?

Software Defined Networking is een concept waarbij het netwerk centraal en intelligent wordt aangestuurd met behulp van softwaretoepassingen. Dit biedt je de mogelijkheid om het hele netwerk vanuit één centraal punt op een eenduidige manier te beheren, ongeacht de onderliggende netwerktechnologie.

In plaats van dat je op locatie zaken moet instellen, kun je vanuit een centraal management systeem (nieuwe) componenten pushen en configureren, aansluiten op het netwerk en de performance ervan monitoren. Ook zien wij steeds meer een moderne managementsysteem 2.0 terugkomen. Bijvoorbeeld het  gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) om je netwerk proactief te bewaken, te optimaliseren en problemen op te lossen. Betekent dit dan dat we op korte termijn een self-healing systeem hebben? Nee, we zijn er zeker nog niet. Het duurt nog wel een aantal jaren voordat er “gerobotiseerde netwerken” bestaan.

Door te kiezen voor Software Defined Networking standaardiseer je het netwerk. Ontdek de belangrijkste stappen naar een gestandaardiseerd en gecentraliseerd netwerk in ons whitepaper. Download het whitepaper hier.

De belangrijkste voordelen van Software Defined Networking?

 1. Het vereenvoudigt het netwerk management
  Omdat software defined networking je de mogelijkheid biedt om het netwerk vanuit één centraal punt, één interface te beheren, is het managen en besturen van je netwerk een stuk eenvoudiger. Vanuit het platform kun je bijvoorbeeld relatief eenvoudig functionaliteiten toevoegen die je direct kunt doorvoeren en configuratie vindt niet meer per apparaat plaats. Het identificeren van een verstoring gaat hierdoor een stuk sneller.
 2. Meer inzicht in de performance en ervaring van het netwerk
  Een uniek kenmerk van Software Defined Networking is dat de interface ruimte biedt om de data die je vanuit het netwerk verzamelt inzichtelijk te maken. Hoe lang draait het netwerk zonder problemen, wat is de status van iedere switch afzonderlijk, wat is de gebruikerservaring van het netwerk op medewerker- of device niveau, en ga zo maar door. Je hebt inzicht in de prestatie van je netwerk, waardoor je enerzijds voorkomende problemen in 9 van de 10 gevallen direct vanuit het dashboard oplossen. Anderzijds beschik je over waardevolle informatie om je netwerk ervaring naar een hoger niveau te tillen.
 3. Software defined networking zorgt voor schaalbaarheid
  Omdat je met SDN het netwerk naar eigen behoefte kan voorzien van functionaliteiten maak je het netwerk — en daarmee ook de organisatie — flexibeler en beter beheersbaar. Ontstaat er bijvoorbeeld behoefte aan meer/minder capaciteit of een betere performance, dan kun je direct opschalen.
 4. Je krijgt een abonnement op innovatie
  Leveranciers van netwerken zijn volop bezig met de verdere ontwikkeling van de platformen en het toevoegen van nieuwe (op software gebaseerde) functionaliteiten. Daarmee krijg je als het ware een abonnement op innovatie. Je mag per kwartaal weer een hoop nuttige functies verwachten, vaak worden deze vrijgegeven zonder extra vergoeding of licentie.
 5. Een betrouwbaar en veilig netwerk
  Het is tegenwoordig erg belangrijk voor organisaties om buitenstaanders op geen enkele wijze zomaar ongecontroleerd toegang tot het netwerk te geven, bedrijfsinformatie is immers vertrouwelijk. Met SDN bepaal je, samen met Axians, vooraf wie er wel of niet op gecontroleerde en veilige wijze het netwerk op mag zonder concessies te doen op security. Een alles-in-één oplossing waarbij je toegang aan gebruikers niet meer handmatig toewijst maar het een geautomatiseerd proces is, waardoor de kans op menselijke fouten wordt gereduceerd.

Verandering is onvermijdelijk

Ja, Software Defined Networking vraagt om een andere aanpak, en de kans dat dat binnen de organisatie weerstand oproept is groot. Ook voor engineers is het een grote omslag van de command-line-interface naar een cloud-based-interface. En dan hebben we het nog niet over al die functionele gebruikerservaring inzichten die vrijkomen. We gaan van techniek en technische beschikbaarheid naar functionaliteit en gebruikerservaring, wat vraagt om andere kennis en vaardigheden. Je ontkomt er simpelweg niet aan om niet op de doordenderende trein te springen. Is het niet vandaag, dan is het volgend jaar en is het niet volgend jaar dan is het wel over twee jaar.

Door te kiezen voor Software Defined Networking standaardiseer je het netwerk. In dit whitepaper nemen we je mee in de belangrijkste stappen naar een gestandaardiseerd en gecentraliseerd netwerk. Daarnaast geeft het in inzicht in (nog meer) voordelen van netwerkstandaardisatie.

Download het whitepaper hier:

Software defined networking

Network as a Service vs. Managed Networking: een vergelijking

Blog

Network as a Service vs. Managed Networking: een vergelijking

Van IT-managers wordt verlangd dat ze bezig zijn met innovatie en het geven van richting aan ambities voor de toekomst van de organisatie. Denk aan het ontwikkelen van nieuwe IT-diensten, het verder digitaliseren van processen, het verbeteren van de kwaliteit met behulp van data, het vergroten van de bereikbaarheid van je organisatie, noem maar op. Het grote probleem is het gebrek aan tijd en capaciteit, waardoor dergelijke zaken niet altijd even goed van de grond komen. Om de tijd en ruimte wel te creëren, stappen steeds meer bedrijven over op het (gedeeltelijk) uitbesteden van hun bepaalde IT diensten zoals het beheer van de netwerkinfrastructuur. Het uitbesteden van het beheer van je netwerk kan op twee manieren: via Managed Networking of via Network as a Service. In dit blog maken we een vergelijking op basis van de voor- en nadelen.

Het verschil tussen Managed Networking en Network as a Service

Het grootste verschil is dat je bij Network as a Service — in tegenstelling tot een Managed dienstverlening — functionaliteit en connectiviteit van een service provider afneemt! Je betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van het platform, de apparatuur, licenties, afschrijving en dienstverlening van de service provider, vaak zorgt deze ervoor dat er een nieuw netwerk infrastructuur wordt geïmplementeerd. Dit is inclusief de aanschaf van de benodigde hardware en software, licenties,  reserveonderdelen, grijpvoorraad, kennis, etc. Bij de meeste service providers betaal je op basis van een pay-per-use model waarbij componenten die niet worden gebruikt ook niet worden doorbelast. De leverancier is hiermee verantwoordelijkheid voor jouw tevredenheid, want als je het niet gebruikt kan hij je geen rekening sturen en dat levert een aantal voordelen op. Zo krijg je onder andere een abonnement op innovatie, waarbij de service provider je helpt met het omarmen van nieuwe (gratis) functionaliteit die beschikbaar komt op het platform. De overige voordelen komen later in dit blog aan bod.

Bij Managed Networking blijft het netwerk en de apparatuur en gaat een andere partij zoals Axians het dagelijkse beheer van je netwerk uitvoeren. Van routers tot access points en van updates tot incidenten. Omdat het netwerk an sich van jou blijft, ben je ook zelf verantwoordelijk voor vernieuwing, lifecycle management, optimalisaties, etc. De praktijk wijst uit dat voor elementen als updates, upgrades, lifecycle management en vernieuwingen vaak niet voldoende tijd en specialistische kennis is.

De voor-en nadelen van Managed Networking

Het benoemen van de voor- en nadelen van Managed Networking en Network as a Service is niet altijd evident, omdat per organisatie het netwerk sterk verschilt. Toch zijn er een aantal kenmerken die in vrijwel iedere situatie gelden.

Voordelen:

 • Je mag verwachten het netwerk altijd beschikbaar is, waarbij je 24/7 of tijdens kantooruren toegang hebt tot de beste specialisten.
 • Managed services zijn vaak toepasbaar op ouder (netwerk) systemen
 • Je technische mensen kun je inzetten in andere (IT) domeinen, waardoor ze zich bezig kunnen houden met zaken als vernieuwing
 • Je betaald een vast bedrag per maand voor beheer. Hierdoor zijn kosten voorspelbaar

Nadelen:

 • Traditioneel gezien investeer je eenmalig een flink bedrag in het netwerk en schrijven we dit in 5, 6 of 7 jaar die volgen af. Bij Managed Networking is het noodzakelijk deze investering te blijven doen.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor de onderliggende supportcontracten, het realiseren van een goede gebruikerservaring, het aanleggen van een reservevoorraad, lifecycle management en het doorvoeren van vernieuwingen.
 • Het is niet mogelijk om componenten of licenties te retourneren als je capaciteitsbehoefte afnemen.

De voor- en nadelen van Network as a Service

Voordelen: 

 • Je betaalt een vast bedrag per component of poort. In deze vergoeding zitten alle onderliggende kosten verwerkt zoals beheer, hardware, licenties en advies per locatie of component — gebaseerd op je gebruik (pay per use). Je kunt eenvoudig op- en afschalen op basis van de daadwerkelijke behoefte van je organisatie.
 • Je beschikt over een next-generation netwerk op basis van software. Inclusief alle mogelijkheden die daarbij komen kijken, zoals een cloud-based interface en user-experience monitoring.
 • Je beschikt 24/7 over een team van specialisten die support en monitoring bieden om de continuïteit en veiligheid van je netwerk te waarborgen en het netwerk op basis van data te optimaliseren om het beter aan te laten sluiten bij je organisatie. Hierdoor verbetert de gebruikerservaring.
 • De leverancier is verantwoordelijk voor het lifecycle management en bijbehorende vernieuwingslagen van je netwerk en daarmee heb je de garantie op een netwerk dat altijd up-to-date is met de laatste functionaliteit, betrouwbare hardware en actuele beveiliging.
 • Doordat je beschikt over een netwerk op basis van software heb je continue de beschikking over nieuwe functionaliteiten.Je hebt hiermee als het ware een abonnement op innovatie. En ook bij Axians zitten we niet stil, zo mag je van ons ontwikkelingen als een self-service-portal verwachten.
 • Je hoeft geen grote, eenmalige investering meer te doen want je stapt over naar een subscriptie model.
 • IT-medewerkers hoeven zich niet meer bezig te houden met het beheer en onderhoud van het netwerk, waardoor er tijd en ruimte ontstaat voor onder andere innovatie. Onderwijsgroep Landstede is een mooi voorbeeld van een organisatie die dankzij NaaS klaar is voor de ‘met de muis geboren leerling’.
 • Lees voor meer informatie over de voordelen van NaaS ook ons blog Network as a Service: wat is het en waarom is het slim het te overwegen?.

Nadelen:

 • Je zit niet meer zelf aan het stuur
 • Het is geen passende oplossing voor ieder type bedrijf. Wil je toch zelf aan het (technische) stuur zitten dan zijn er andere dienst varianten die beter bij je passen.
 • Het vraagt een serieuze verandering van de organisatie, een transitie die vooral aan het begin tijd en energie kost

Nu je meer inzicht hebt gekregen in de verschillen tussen Network as a Service en Managed Networking en wat de voor- en nadelen van beide oplossingen zijn, is het tijd om je af te vragen wat voor soort netwerkdienstverlening het beste past bij jouw organisatie? Ontdek binnen een paar minuten de beste match hier:


Network automation en orchestration: wat is het verschil?

Blog

Wanneer je aan vijftien IT-managers vraagt wat het verschil is tussen automation en orchestration dan krijg je waarschijnlijk vijftien verschillende antwoorden. In de praktijk merken we dat beide begrippen voor iedereen een net andere betekenis hebben. Logisch, het zijn immers nog relatief nieuwe termen en technologie producenten vermarkten het groot. Desondanks zijn beiden wel degelijk van groot belang in de nabije toekomst. Daarom delen we in dit blog onze perceptie van network automation en orchestration, gebaseerd op onze dagelijkse interacties met klanten en leveranciers, waarin we het netwerk als uitgangspunt nemen.

Wat is network automation?

Network automation is het automatiseren van configureertaken, repetitieve beheertaken, testcyclussen, uitrolwerkzaamheden en het bedienen van fysieke en virtuele apparaten binnen een netwerkinfrastructuur. Door deze vaak dagelijkse of repeterende taken en -functies te automatiseren en de processen automatisch te controleren en te beheren reduceren we de beheerlast en versnellen we het doorvoeren van wijzigingen of toevoegen van nieuwe netwerkcomponenten..

Automatisering betekent onder andere dat je de configuratie van netwerkcomponenten niet meer handmatig moet uitvoeren, waardoor je werken met de command-line-interface sterk reduceert.

In je overstap naar software defined networking is automation cruciaal, waarbij netwerkarchitectuur ‘agile’ is om aansluiting te vinden bij de dynamische kenmerken van moderne applicaties. Het beheer van het netwerk wordt hierbij gescheiden gehouden van de onderliggende infrastructuur, zodat het bijvoorbeeld eenvoudig is om netwerkfuncties — zoals het koppelen van een nieuwe printer — te automatiseren. Met behulp van codes voor deze verschillende, op zichzelf staande functies verwerk je bepaalde taken met slechts één druk op de knop.

Wat is network orchestration?

Van network orchestration spreken we wanneer je niet alleen verschillende repeterende taken of functies automatiseert, maar ze ook allemaal op de juiste manier met elkaar verbindt en relevant maakt voor eindgebruikers. In onze ogen is het een beleidsgestuurde benadering van netwerkautomatisering die de hardware- en softwarecomponenten die een softwaretoepassing of -dienst nodig heeft om te draaien, coördineert.

Een belangrijk doel van orchestration is het automatiseren van de manier waarop netwerktaken worden uitgevoerd en het minimaliseren van de menselijke tussenkomst die nodig is om een applicatie of dienst te leveren.

Benieuwd hoe je de huidige uitdagingen binnen netwerkbeheer eenvoudig omzet in kansen? We hebben onze belangrijkste handvatten in een e-book gebundeld. Download het e-book hier.

Wat is het verschil tussen network automation en orchestration?

Het is begrijpelijk dat veel IT-managers beide begrippen met elkaar verwarren of vaak als synoniem gebruiken. De definities hebben raakvlakken maar overlappen elkaar niet. Om het simpel te stellen: network automation kan zonder network orchestration, maar network orchestration kan niet zonder network automation. Eigenlijk is automation de eerste stap van orchestration.

Vergelijk het met procesoptimalisatie. Je kunt verschillende netwerkprocessen optimaliseren (automation), maar sluiten deze processen onvoldoende bij elkaar en bij de gebruiker aan dan werkt het systeem (orchestration) niet. Met orkestratie zorg je ervoor dat de subsystemen en -processen van het netwerk met elkaar in lijn zijn, waardoor het totale systeem succesvol is.

Om een praktijkvoorbeeld aan te halen dat we eerder in deze blog benoemden:  je kunt het proces van het toevoegen van een printer aan het netwerk automatiseren. Als we de gebruiker dan ook een portal geven waarop hij dit zelfstandig kan doorvoeren en andere resources kan aanvragen, monitoren en afbreken, spreken we van orchestration.

Network orchestration zorgt ervoor dat je als IT-manager de dirigent van het ‘netwerk orkest’ bent die de geautomatiseerde handelingen orkestreert. Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, want het is een lang en complex traject. Je moet bijvoorbeeld nadenken over hoe je het netwerk optimaal laat aansluiten op de wensen van de organisatie. Of hoe je ervoor zorgt dat het netwerk over vijf jaar nog steeds aan de verwachtingen voldoet. De vraag naar bandbreedte groeit, automation en machine learning doen hun intrede en er is steeds meer specialistische kennis nodig om het netwerk veilig te houden.

Om je te helpen hier morgen mee aan de slag te gaan en de uitdagingen die je ervaart om te zetten in kansen, hebben wij concrete handvatten gebundeld in een e-book. Zodat je klaar bent voor de toekomst en meer ruimte creëert voor innovatie.

Download het e-book hier:

Network automation en orchestration

logo_naas search search search