Blog | Voice picking, supply chain 4.0 en 4 andere trends voor de logistiek van morgen

Blog

Voice picking, supply chain 4.0 en 4 andere trends voor de logistiek van morgen

Hoe ziet de logistiek van morgen eruit? Hoewel voorspellen moeilijk blijft, zien we wel een aantal duidelijke trends. En al deze trends hebben gevolgen voor je netwerk. Want supply chain 4.0, voice picking en andere innovaties zullen veel van je infrastructuur vragen op het gebied van connectiviteit en data-integratie.

We zetten de 6 belangrijkste trends, en wat ze betekenen voor je netwerk, op een rij.

1. Aanhoudende groei en dynamiek

E-commerce heeft een enorme groei doorgemaakt, maar ook in andere sectoren groeien de volumes nog steeds. Supply chains worden daarnaast langer, complexer en internationaler, terwijl ook in de branche zelf veel beweging is. Fusies en (internationale) overnames zijn aan de orde van de dag en nieuwe locaties worden sneller dan ooit uitgerold en soms, bijvoorbeeld na een seizoenspiek, ook weer gesloten.

Het lijkt erop dat deze dynamiek aan zal houden en zelfs nog intenser wordt. Dat vraagt van de netwerken van logistieke bedrijven meer flexibiliteit en schaalbaarheid dan de meeste nu kunnen bieden. Jaren van snelle groei en haastige integraties zonder heldere, centraal gedefinieerde architectuur maken netwerkbeheer een uitdaging. De gevaren daarvan zijn duidelijk: als je het overzicht niet meer hebt, zijn stabiliteit en security niet meer te garanderen en kun je steeds minder snel reageren op marktomstandigheden.

Om de aanhoudende groei en dynamiek aan te kunnen, kiezen steeds meer logistieke bedrijven voor een nieuw, gestandaardiseerd netwerk dat via de cloud grotendeels geautomatiseerd te beheren is. Dat haalt veel van de risico’s weg die nu in het netwerklandschap zitten en maakt de weg vrij voor het uitbesteden van het netwerkbeheer.

2. Voice picking

Onder de druk om sneller te leveren tegen lagere prijzen en minder fouten te maken zoekt iedereen naar mogelijkheden om efficiënter te werken. Voice picking is daarin een belangrijke trend. Een voice picking system bevrijdt magazijnmedewerkers van hun devices en beeldschermen en zorgt dat ze altijd hun ogen op hun werk hebben en hun handen vrij. In hun headset horen medewerkers wat ze moeten pakken en waar. Zodra ze het hebben, bevestigen ze dat met hun stem en krijgen ze hun volgende instructie. Instructie en uitvoering komen dus samen voor een naadloos, efficiënt en veel minder foutgevoelig proces.

De headsets zijn verbonden met een Warehouse Management System (WMS) of direct met het ERP. Data over de status van orders worden dus real-time verwerkt. Naast sneller en minder foutgevoelig maakt dit orderpicking ook ergonomischer en flexibeler. Het picken van meerdere orders tegelijk wordt bijvoorbeeld makkelijker.

Daar staat tegenover dat die continue stroom aan audio een stevige extra belasting voor het netwerk is. Haperende audiostreams, vertraging in het verwerken van data of wegvallende wifi-verbindingen kunnen de voordelen van voice picking snel tenietdoen. Om met voice picking te beginnen, moet je dus waarschijnlijk je magazijnnetwerken eerst moderniseren en verbeteren.

3. Supply chain 4.0

Met ‘supply chain 4.0’ zetten we de stap naar de volledige digitalisering van de supply chain. Cloud, Internet of Things en AI zorgen voor wat ook wel een ‘vierde industriële revolutie’ wordt genoemd. Met behulp van deze technologieën kunnen logistieke bedrijven snelheid en kwaliteit verbeteren, terwijl ze tegelijkertijd de kosten verlagen. Maar de supply chain transformation houdt veel meer in dan alleen maar de adoptie van technologie voor meer efficiëntie.

De technologie maakt je supply chain veel wendbaarder, waardoor er dingen mogelijk worden die daarvoor ondenkbaar waren. Logistieke processen zijn van oudsher ófwel flexibel en inefficiënt, óf hypergeoptimaliseerd en star. Met supply chain 4.0 heb je eindelijk het beste van die twee werelden, omdat je kunt sturen op real-time data.

Beter zicht op wat er gebeurt in je supply chain betekent bovendien dat je beleid kunt doorvoeren waar je daarvoor alleen maar over kon dromen. Op het gebied van kwaliteit en klantervaring of voor het lanceren van helemaal nieuwe vormen van dienstverlening. Maar ook in energiebesparing, duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid liggen kansen, nu je eindelijk je supply chain helemaal in beeld krijgt.

4. Autonome voertuigen en magazijnen

Het werken met autonome voertuigen en robots maakt magazijnen en terreinen veiliger, verhoogt de efficiëntie en verlaagt de kosten. De technologie maakt hierin op het moment grote stappen, maar om het goed te laten werken zijn veel data en feilloze communicatie nodig. Dit geeft veel extra belasting op je netwerk.

5. Duurzaamheid en energieverbruik

TNO heeft berekend dat de logistieke sector in 2050 60% minder energie moet verbruiken om voldoende bij te dragen aan de doelstellingen van het akkoord van Parijs. Het instituut concludeert ook dat alleen zuinige voertuigen, alternatieve brandstoffen en elektrisch rijden niet voldoende zullen zijn. Om te kunnen blijven groeien en tegelijk de CO2-uitstoot te verminderen moet de logistiek zelf veranderen.

Om het aantal bewegingen en het aantal voertuigkilometers drastisch terug te brengen, moet het hele logistieke systeem door een innovatieslag. Het efficiënter regelen van thuisbezorging en het verminderen van ritten zonder lading lukt alleen als logistieke bedrijven veel intensiever gaan samenwerken en data met elkaar delen. De huidige netwerken zijn daar nog niet op ingericht.

Daar komt nog de uitdaging bij van het aantoonbaar maken van duurzaamheid en besparingen. De meeste logistieke bedrijven weten op het moment eigenlijk niet wat hun precieze energieverbruik en CO2-voetafdruk zijn. Voor meer zichtbaarheid hierin zijn nieuwe, geavanceerde data-infrastructuren nodig.

6. Securitydreigingen nemen toe

Supply chain 4.0, voice picking, IoT en Big Data zijn allemaal belangrijke stappen vooruit voor de logistieke sector. Maar ze hebben een schaduwzijde. De data die ze genereren – en die jij uitwisselt met leveranciers, partners en afnemers – is erg aantrekkelijk voor cybercriminelen. Veel van je data en apps zijn bovendien, omdat ze in de cloud draaien, benaderbaar vanaf het open internet. De securitydreigingen nemen dus enorm toe en er is een hoger niveau van beveiliging en awareness nodig op dat vlak.

Dat ontbreekt op het moment nog bij veel logistiek bedrijven. Netwerken zijn vaak samengesteld uit hardware en software die meegekomen zijn uit ‘erfenissen’ van fusies en overnames, met een enorme variatie in securitystandaarden en configuraties. Er is veel legacy, van allerlei leveranciers en leeftijden, die nauwelijks meer te beveiligen is tegen moderne dreigingen.

Tools voor monitoring en audits krijgen moeilijk grip op dit soort samengestelde netwerken, dus hebben beheerders vaak geen overzicht over hun securitysituatie. Signaleren ze kwetsbaarheden wel, dan ontbreekt vaak de menskracht om er snel iets aan te doen. Zo nemen de risico’s iedere dag toe.

Wil je weten hoe je een netwerk bouwt dat klaar is voor al deze trends? Download dan het e-book De ultieme gids voor een toekomstbestendig netwerk in de logistiek en leer wat de 3 essentiële elementen zijn voor een netwerk dat nooit meer veroudert en dat dus klaar is voor iedere nieuw innovatie of kans.

Blog | IT-beveiliging in de logistiek: hét strategische vraagstuk van de komende jaren

Blog

IT-beveiliging in de logistiek: hét strategische vraagstuk van de komende jaren

Hoe zorg je voor cyberveiligheid en cyberweerbaarheid in een logistiek bedrijf dat keihard groeit? Hoe faciliteer je groei, met je netwerk als stabiele en veilige basis? En waar vind je de tijd om aan IT-beveiliging en security awareness te werken, als het al moeite kost om je netwerk in de lucht te houden? Dit blog vertelt je hoe het uitbesteden van netwerkbeheer past in je securitystrategie.

Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag, ook in Nederland. Je herinnert je waarschijnlijk de hack bij transport- en energiebedrijf Maersk, die het bedrijf meer dan 250 miljoen euro kostte. De Nederlandse dienstverlener Jansen Logistics kroop in 2021 door het oog van de naald bij een ransomware-aanval en aanvallen op Hellman, Oiltanking en Mabanaft veroorzaakten veel schade en negatieve publiciteit. In februari 2022 waren onder andere luchtvaartdienstverlener Swissport en Expeditors International, een Amerikaanse logistiekgigant met 5 locaties en 600 medewerkers in Nederland, slachtoffer van een grote cyberaanval.

De supply chain: een geliefd doelwit

Je wisselt als logistiek dienstverlener veel data uit met leveranciers en afnemers. Dat is nodig om je processen efficiënt te laten verlopen en je marges optimaal te houden. Kun je niet meer bij je data, dan komt je hele business tot stilstand. Cybercriminelen weten dat.

Het Internet of Things, sterk in opkomst in de logistiek, genereert enorme hoeveelheden data en die data zijn populair bij hackers omdat ze een gedetailleerd beeld geven van je operatie. Daar komt bij dat ontwikkelingen in e-commerce en de transitie naar de cloud ervoor hebben ervoor gezorgd dat veel van je applicaties en data zichtbaar zijn vanaf het openbare internet.

Dit alles maakt dat logistieke bedrijven een geliefd doelwit zijn voor cybercriminelen.

Een kwetsbaar netwerk

Cybersecurity is in de logistiek dus absolute topprioriteit. Maar in de uitvoering lopen ICT-afdelingen bij logistieke bedrijven daarbij tegen enorme uitdagingen aan. De dynamiek in de logistieke sector is namelijk enorm. Jaren van explosieve groei hebben gezorgd dat netwerken steeds zijn uitgebreid, zonder te kijken of het grote geheel nog beheersbaar was. Als een netwerk snel groeit en nieuwe functionaliteiten er steeds ‘aangeplakt’ worden, kan de beveiliging van het netwerk worden aangetast.

We zien in de logistieke sector ook een hoog tempo van fusies en overnames, waarbij tijd en capaciteit ontbreken om netwerken goed te integreren vaak ontbreken. Securitystandaarden van gekoppelde netwerken matchen vaak niet, dus is security lastig te overzien en nog lastiger te beheersen. Bij het opkopen en integreren van een nieuwe locatie of een nieuw bedrijf ligt de focus op het functioneel krijgen van alle apps en het beschikbaar maken van alle data.

Voor het rechttrekken van de verschillen tussen netwerken, laat staan het bijwerken van de documentatie, zijn niet genoeg mensen beschikbaar. Verschillende onderdelen, van verschillende leveranciers en verschillende leeftijden maken beheer complex en leiden uiteindelijk tot problemen op het gebied van security en compliance. Omdat monitoring en audit-tools lastig grip krijgen op deze samengestelde netwerken, krijg je als ICT-beheerder ook geen compleet beeld van de securitymaatregelen die wél geïmplementeerd zijn. Je weet dus niet waar je moet beginnen met het inzetten van je schaarse menskracht.

Deze factoren maken netwerken in de logistieke sector kwetsbaar voor aanvallen. Een groot risico, want bij een hack of ransomware-aanval is de hele keten kwetsbaar. Niet alleen het gehackte bedrijf, maar alle partners en leveranciers kunnen zo hun data kwijtraken.

IT-beveiliging is een strategisch vraagstuk

ICT-managers en hun afdelingen kunnen de problemen op het gebied van IT-beveiliging maar voor een heel klein gedeelte zelf oplossen. Netwerksecurity en cloud security zijn strategische vraagstukken waar de hele organisatie zich mee moet bezighouden. Juist nu IT-managers in de logistiek graag aan cyberveiligheid en cyberweerbaarheid willen werken, wordt vaak pijnlijk duidelijk hoe overwerkt en overbelast de IT-afdelingen en netwerken zijn. De sterke groei, de vele overnames, het gebrek aan beheersbaarheid en documentatie en de krappe arbeidsmarkt zorgen dat steeds meer ICT-afdelingen in de logistiek kijken naar mogelijkheden om netwerkbeheer, en dus ook netwerksecurity, uit te besteden.

Dat past ook in de trend om steeds meer strategisch en functioneel te kijken naar netwerken. In de klassieke situatie is het vooral de verantwoordelijkheid van ICT om het netwerk ‘in de lucht te houden’, zodat de business kan werken. Nu ICT steeds meer in de kern van het businessmodel staat, werkt dat model niet meer. ICT-managers moeten de stap zetten van ‘beheerder’ naar strategisch gesprekspartner voor de business. Van het bewaken van de status quo naar het faciliteren van innovatie. Om hun mensen daarvoor vrij te maken, besteden ze het technische beheerwerk steeds vaker uit.

De menselijke factor

Naast de technologie, is vooral de menselijke factor een belangrijke component van cybersecurity in de logistiek. Bij een enkele supply chain zijn ontzettend veel mensen betrokken en één moment van onoplettendheid kan vele systemen, bij verschillende bedrijven over de hele wereld, blootstellen aan een cyberaanval. Het werken aan security awareness en digitale vaardigheden moet daarom deel uitmaken van iedere securitystrategie. Ook hiervoor heb je tijd, energie en mensen nodig. Want ben je nog druk met patchen, updaten en het opvolgen van incidenten? Dan houd je niet genoeg tijd over voor het werken aan awareness, training en beleid. Door kritischer te zijn op wat je zelf doet en waar mogelijk zaken uit te besteden, maak je ook daar ruimte voor.

Wil je weten hoe je cybersecurity meer aandacht geeft, zonder er extra mensen op te zetten? En hoe je voortaan zeker weet dat je netwerk de groei en dynamiek van je organisatie veilig en stabiel kan faciliteren? Download dan het gratis e-book “De ultieme gids voor een toekomstbestendig netwerk in de logistiek. 3 essentiële elementen voor een netwerk dat nooit meer veroudert”.

Blog | ICT en logistiek: de harde realiteit in 4 uitdagingen

Blog

ICT en logistiek: de harde realiteit in 4 uitdagingen

Logistiek was altijd al een uitdagend vak, maar in de huidige tijd stapelen de uitdagingen zich pas echt op. ICT en logistiek zijn met elkaar vergroeid geraakt. ‘Bedrijfskritisch’ is inmiddels een understatement voor logistiek-automatisering: zonder automatisering gebeurt er in de logistiek helemaal niets meer. Dat zorgt voor uitdagingen. In dit blog bespreken we de 4 belangrijkste.

Het faciliteren van groei en intense dynamiek op een verouderd netwerk levert ICT-beheerders hoofdbrekens op. De komende jaren zijn voor de meeste bedrijven kritiek: blijven ze handmatig proberen de huidige infrastructuur in de lucht te houden? Of zetten ze de stap naar modernere methoden die ruimte maken voor groei.

Dit zijn de komende jaren de uitdagingen voor ICT in logistiek:

1.  Het netwerk is overbelast

Groei, fusies, overnames en nieuwe verdienmodellen: de business beweegt snel en IT kan het niet bijhouden. Veel logistieke bedrijven zitten daardoor nu met een netwerk dat ‘houtje-touwtje’ aan elkaar geknoopt is. Het ontbreken van een heldere, centraal gedefinieerde architectuur maakt beheer lastig.

De gevaren daarvan zijn duidelijk: als je het overzicht niet meer hebt, kun je stabiliteit en security niet meer garanderen en wordt het moeilijk om snel te schakelen. Het continu openen of sluiten van (tijdelijke) locaties vraagt schaalbaarheid en flexibiliteit die moeilijk op te brengen is op een netwerk dat aan zijn grenzen zit.

2. Logistiek 4.0: security is een serieus probleem

Logistiek 4.0 is geen toekomstmuziek meer, het is de realiteit. IoT, data en machine learning-algoritmen sturen al heel veel logistiek processen en bewegingen aan. Het is duidelijk dat deze innovaties logistiek radicaal verbeterd hebben. Maar je wisselt daarvoor wel veel data uit met leveranciers en afnemers en veel van je applicaties, IoT-devices en data zijn zichtbaar vanaf het internet. Je netwerk groeit snel en nieuwe functionaliteiten worden vaak niet goed genoeg geïntegreerd, waardoor de beveiliging wordt aangetast. Cybercriminelen zijn daarom gek op logistieke bedrijven. En ze hebben jouw bedrijf waarschijnlijk ook al in het vizier.

Netwerken bestaan uit verschillende onderdelen, van verschillende leveranciers en verschillende leeftijden. Dat maakt security en compliance moeilijk te handhaven. Omdat monitoring- en audit-tools lastig grip krijgen op samengestelde netwerken, krijg je ook geen compleet beeld van je security. Je weet dus niet waar je moet beginnen met het inzetten van je schaarse menskracht. Dat maakt de hele supply chain kwetsbaar

3. ICT in logistiek is niet meer beheersbaar

Als netwerkbeheerder ben je altijd op zoek naar grip. Want als je weet wat er gebeurt op je netwerk, weet je ook wat je moet doen om het stabiel te houden en te verbeteren. Krijg je geen overzicht over de verschillende componenten en configuraties van je netwerk? Dan weet je ook niet welke plannen van de business uitvoerbaar zijn en hoeveel tijd en budget ze gaan kosten. Je hebt, kortom, eerst overzicht nodig voordat je innovatie en samenwerking met de business naar een hoger plan kunt tillen.

De scheiding tussen IT en OT die veel bedrijven nog hanteren maakt het netwerk overzichtelijker, maar wel minder efficiënt om te beheren. IT-afdelingen in de logistiek, die al last hebben van een gebrek aan gekwalificeerd personeel, zoeken daar dus ook naar mogelijkheden voor integratie.

4. Documentatie loopt achter. Of ontbreekt helemaal

Welke hardware hebben we precies? Hoe is die geconfigureerd en welke functie vervult hij? Welke softwarelicenties hebben we en waar worden ze gebruikt? Geen onredelijke vragen, maar in logistieke bedrijven is het vaak zoeken naar de antwoorden. Omdat de documentatie achterloopt bij de realiteit, of zelfs helemaal ontbreekt. Zonder documentatie ben je afhankelijk van operationele kennis in de hoofden van individuele medewerkers. Vertrekken zij naar een andere werkgever, of gaan ze met pensioen? Dan verdwijnt de kennis ook uit je team.

Moet je het allemaal nog wel zelf doen?

Binnen je eigen organisatie zijn deze uitdagingen nauwelijks meer te behappen. Als logistiek bedrijf heb je simpelweg de mensen niet om én nauwer met de business samen te werken, én je netwerk te versimpelen en vervangen, én je achterstand in documentatie weg te werken.

De vraag die je dus moet stellen is of je het allemaal nog wel zelf wilt doen. Jouw interne ICT’ers hebben ontzettend veel specifieke business- en proceskennis en zijn dus perfect gepositioneerd om samen met de business na te denken over innovaties en nieuwe ontwikkelingen. Het moderniseren en technisch beheren van het netwerk kan juist heel efficiënt en effectief gestandaardiseerd, geautomatiseerd en uitbesteed worden. Zo werk je toe naar een netwerk dat het ‘gewoon doet’, ook in stormachtige tijden, en een IT-afdeling die optreedt als innovatiepartner en business enabler.

Wil je weten hoe je afkomt van het stressvolle beheer van onoverzichtelijke netwerken en hoe je weer ruimte krijgt om te innoveren en te groeien? Lees dan het e-book “De ultieme gids voor een toekomstbestendig netwerk in de logistiek”.

Blog | Betere publieke dienstverlening door cloud-based networking

Blog

De voordelen van netwerkbeheer in de cloud (cloud-based networking), hoe groot zijn die eigenlijk voor publieke instellingen? En zijn ze de investering waard? We willen verantwoord omgaan met publiek geld, dus kijken we altijd kritisch wat een innovatie oplevert. Alle investeringen moeten uiteindelijk de ‘klant’ – studenten, burgers, ondernemers en ambtenaren – ten goede komen. In dit artikel bekijken we de uitdagingen en oplossingen voor netwerkbeheer in de publieke sector. 

Het naar de cloud brengen en daarna grotendeels uitbesteden van netwerkbeheer levert beheerafdelingen van gemeenten, scholen en andere publieke instellingen tijd en rust op om aan innovatie te werken. Publieke instellingen zijn er tenslotte omdat ze een belangrijke publieke functie te vervullen hebben. En met die functie willen ze bezig zijn, niet met het updaten van wifi-accesspoints. 

De grootste uitdaging: complexe landschappen 

De toenemende complexiteit van het netwerklandschap is de belangrijkste reden dat veel organisaties overstappen op cloud-based networking. Netwerken strekken zich uit over meerdere locaties en moeten steeds meer verschillende devices op steeds meer verschillende manieren verbinden. Deze complexiteit zorgt dat beheerders geen inzicht hebben, waardoor het risico van uitval toeneemt en securityrisico’s onbeheersbaar worden. Netwerkbeheer in de cloud zorgt voor standaardisering, rust en overzicht en maakt zo mensen vrij voor het werken aan wat er echt toe doet: een optimale klant- en medewerkerservaring. 

Bezig het licht aan te houden 

Als je als IT-afdeling altijd bezig bent ‘het licht aan te houden’ in je complexe netwerk heb je geen tijd om aan projecten te werken of over verbeteringen na te denken. Projecten lopen vast in complexiteit, aanpassingen gaan te langzaam, je verliest stukje bij beetje het overzicht over de security-situatie en beheer gaat na iedere aanpassing, toevoeging of innovatie alleen maar meer tijd kosten, in plaats van minder. Meer mensen aannemen? Dat is in de huidige arbeidsmarkt heel moeilijk. Je moet dus naar een betere manier van netwerkbeheer, met de focus op standaardisering en automatisering. Alleen zo maak je ruimte voor innovatie. 

De kracht van gecentraliseerd beheer 

Neem gemeenten, bijvoorbeeld. Die hebben meestal een stadskantoor met een heel mooi en modern IT-systeem. Maar dan zijn er ook nog de gemeentewerf, externe kantoren, sportlocaties en een multifunctioneel centrum. Die hebben allemaal hun eigen netwerk. En dat ziet er technisch vaak een stuk minder mooi uit. Voor een IT-afdeling is dat een vervelende situatie, omdat beheerders continu heen en weer aan het rijden zijn tussen die locaties om allerlei verschillende problemen op allerlei verschillende generaties van hardware op te lossen. Door het beheer te centraliseren in een cloudplatform, breng je al die netwerken bij elkaar en houdt beheer vanaf één locatie alles veilig en stabiel. Hetzelfde geldt natuurlijk voor onderwijsinstellingen met meerdere gebouwen. De winst in effectiviteit en efficiëntie is meteen enorm. 

Eerst legacy opruimen 

Veel gemeenten, scholen en andere publieke instellingen zijn inmiddels klaar om beslissingen te gaan nemen over de adoptie van cloud en, in het verlengde daarvan, het werken met as-a-service-modellen en het uitbesteden van grote delen van hun beheerwerk. De gemeente Utrecht heeft bijvoorbeeld expliciet deze visie geformuleerd: we doen het niet zelf, als we het ook uit de markt kunnen halen. Maar de implementatie van cloud-based networking is niet altijd een kwestie van gewoon de tool aanzetten. De complexiteit die we nu zien in netwerken in de publieke sector is lastig toekomstbestendig en kosteneffectief te beheren. Om cloud-based networking in te kunnen zetten en je infrastructuur de 21e eeuw binnen te brengen, heb je dus een strategie nodig om te standaardiseren en te consolideren. Oftewel: legacy opruimen. Alles wat niet compatible is met de nieuwe manier van cloud-based beheren moet vervangen worden. 

Sneller en klantgerichter 

Als je cloud-based networking implementeert en het beheer vervolgens uitbesteedt, heb je minder mensen nodig (20 tot 40 procent!) en houd je dus tijd en energie over voor andere belangrijke dingen. En die tijd heb je nodig, want de verwachtingen van gebruikers zijn veranderd de afgelopen jaren. Medewerkers, studenten, burgers, ondernemers: ze vragen zich allemaal af waarom zaken als paspoorten, vergunningen, inschrijvingen, planning, noem het maar op, niet eenvoudiger kunnen. Mobiel, bijvoorbeeld. Zonder bellen en zonder wachten. Beheer in de cloud geeft je de flexibiliteit om dit soort functies uit te rollen. Standaardiseren maakt je sneller en vermindert technische risico’s.  

Cloud-based networking, Network-as-a-Service en jouw toekomst 

Door een cloud-tool voor netwerkbeheer te gebruiken en alle infrastructuur en monitoring daarop aan te sluiten, bouw je voor jezelf een heel krachtig gereedschap. Beheer in de cloud geeft je een single pane of glass dat je zicht geeft op de structuur, de gezondheid en de veiligheid van je hele netwerk. Je bespaart ook op de kosten van netwerkbeheer. In aanvulling daarop kun je je netwerk hardware as-a-service (NaaS) afnemen. Zo bevrijd je jezelf van grote investeringen en gecompliceerd life cycle management. En bespaar je nog meer kosten. Maar de echte kracht zit hem in de combinatie van cloud-based-networking en NaaS, specifiek voor de publieke sector, is dat je je kostbare IT-mensen vrij kunt maken om te werken aan de projecten die jouw organisatie klantvriendelijker maken. De innovaties die belangrijk zijn voor burgers, ondernemers, studenten en jouw werknemers. De combinatie van cloud-based networking en NaaS geeft je namelijk een netwerk dat overzichtelijk en gestandaardiseerd is, waardoor het grootste deel van het beheerwerk te automatiseren is. De rest van het werk kun je vrij eenvoudig uitbesteden aan een IT-partner. Zo’n partner beheert netwerken voor veel andere organisaties en haalt enorme schaalvoordelen op het gebied van kosten, kennis en het binnenhalen van technisch talent. Zo beheer je je netwerk op een kosten- en kennisniveau dat je in je eentje nooit zult halen. En heb je dus wel de lusten van de cloud, maar niet de lasten. 

Alles weten over cloud-based networking bij Axians? Download de whitepaper. 

Cloud-based networking in de industrie: 5 drivers van vooruitgang

Blog

Cloud-based networking, het centraal beheren van al je netwerken met cloudsoftware, is in opkomst. De voordelen die het biedt in efficiëntie, standaardisering, automatisering en kostenbesparing zijn duidelijk. Maar in de industriesector wil men er nog lang niet altijd aan. In dit blog kijken we waar die weerstand vandaan komt, maar ook naar de 5 drivers die zorgen dat steeds meer industriebedrijven wél de stap naar cloud-based networking zetten. 

Als een fabriek een dag stilligt is dat een financiële ramp. Het motto in de industrie is dus: de productie moet altijd door. Door deze focus op stabiliteit en betrouwbaarheid zien we dat de industrie de laatste sector is die afscheid neemt van zijn on-premises IT-systemen. Er is dus ook grote terughoudendheid bij het invoeren van cloud-based networking. 

Veranderingen en vragen in industrie-IT 

Tegelijkertijd zijn er ook in de industrie grote veranderingen gaande. Nu IT verandert van kostenpost in enabler of zelfs core business, rapporteren IT-directeuren steeds vaker aan de CEO en niet meer aan de CFO. Dat betekent dat er steeds meer strategisch en functioneel naar IT en netwerken gekeken wordt. De vraag is niet meer ‘wat kost het’, maar ‘wat willen we doen en wat hebben we daarvoor nodig’? Deze verandering in denken wordt versneld door de mogelijkheden van de cloud, die aan de ‘kantoorkant’ al lang zijn intrede heeft gedaan in industriële bedrijven. 

Het uitwisselen en verwerken van data in de cloud zorgt ook dat de strikte scheiding van kantoor en productie langzaam aan het verdwijnen is. Dat levert vragen op waar veel IT-managers in de industrie nu mee rondlopen: als kantoor (IT) en productie-operatie (OT) convergeren en je integreert kantoor en fabriek, hoe ga je dan om met security en beheersbaarheid? Wil je je productiesystemen wel aan het web hebben, waar ze benaderbaar zijn voor cybercriminelen? Hoe bescherm je je kostbare intellectueel eigendom, als je data in de cloud staat? 

Driver 1 – Security 

Opvallend genoeg is beveiliging juist ook een driver om netwerkbeheer wél naar de cloud te brengen. Steeds meer bedrijven komen erachter dat het onmogelijk is geworden om in een bedrijf met meerdere productie- en kantoorlocaties alle systemen handmatig veilig en up to date te houden. Steeds meer IT-managers raken de grip kwijt op security, doordat ze niet kunnen zien of alle lekken gedicht worden. De enorme complexiteit van hun netwerk, de verscheidenheid aan configuraties en het ontbreken van centrale beheertools maakt het gecoördineerd en gecontroleerd uitrollen van updates en upgrades lastig. Vooral in Pharma en Food zie je dan de situatie ontstaan waarbij medewerkers securityscreenings ondergaan op defensieniveau, maar IT niet 100% kan aangeven wat de securitystatus van het netwerk is. Juist dat overzicht krijg je wel met cloud-based networking. 

Driver 2 – Tekort aan personeel 

Een andere factor die zorgt dat cloud-based networking in de industrie inmiddels serieus bekeken wordt, is het gebrek aan IT-personeel. De coronacrisis was een harde klap voor productiebedrijven, die daardoor van veel personeel afscheid moesten nemen. Nu de economie weer is aangetrokken, blijkt het onmogelijk om dat technisch personeel terug te werven. Daardoor zitten veel IT-afdelingen met veel te weinig mensen om hun on-premises netwerk te beheren. Door over te gaan op cloud-based networking kunnen ze met minder mensen op minder locaties toch hun operatie in de lucht houden. Dat betekent voor bedrijven dat ze weer mensen vrij krijgen om de business te ondersteunen en innovaties door te voeren, bijvoorbeeld op het gebied van IoT. 

Driver 3 – Online samenwerken 

Een derde driver die echt tempo achter cloud-adoptie in de industrie zet, is online samenwerken. Door corona hebben ook de sceptici nu door dat samenwerken in de cloud goed werkt en veilig is. De mogelijkheden om bedrijfsprocessen te stroomlijnen, te automatiseren en efficiënter te maken zijn op een cloudplatform enorm. Hierdoor zien we een verandering in het denken over de toepassing van cloud en komt ook cloud-based netwerkbeheer steeds vaker in beeld als logische voortzetting van de innovatiegolf die corona in gang zette. 

Driver 4 – Internet of Things 

Hoe kunnen we autonome voertuigen effectiever inzetten en efficiënter laten rijden? Wat is de beste opstelling voor containers en vrachtwagens? Hoe optimaliseren we het onderhoud van apparatuur die ver van ons hoofdkwartier gebruikt wordt, zoals in mining en offshore? Dit zijn vragen waar het koppelen van sensordata in de cloud, het Internet of Things, antwoord op geeft. Bedrijven die serieus met IoT aan het werk gaan, komen er meestal achter dat het toegenomen dataverkeer niet meer op hun huidige netwerken past. Er zijn dus serieuze upgrades nodig, en het geavanceerde draadloze netwerk dat je nodig hebt voor IoT, laat zich het beste beheren in de cloud. De stap naar cloud-based networking is voor IoT dus meestal gewoon noodzaak. 

Driver 5 – Efficiency 

Een belangrijke reden om over te gaan naar cloud-based networking is efficiency. Stel, je hebt 25 fabrieken door heel Europa en iedere fabriek heeft zijn eigen telefooncentrale. Al die telefooncentrales zijn net een beetje anders geconfigureerd, draaien net andere softwareversies en hebben dus ook een ander security-profiel. Als je dat vanuit de cloud te beheert, trek je alle configuraties recht, weet je zeker dat iedereen met de nieuwste software werkt en neem je de lokale beheerders het tijdrovende werk uit handen dat hoort bij het handmatig draaiend houden van een telefooncentrale. Hetzelfde geldt voor wifi: als je al je wifi-installaties in één portal beheert, push je overal in één keer de juiste softwareversie naartoe. Dat kan in de praktijk het verschil betekenen tussen achter je bureau op een knop klikken of naar Brazilië vliegen. De winst die dit oplevert is voor veel bedrijven op dit moment reden om de terughoudendheid opzij te schuiven en te kiezen voor cloud-based networking. 

De weg naar cloud-based networking 

Data en samenwerking zijn dus de eerste zaken die naar de cloud gaan in de industrie. Dat zijn meestal snelle migraties, omdat ze relatief standaard zijn. Het primair proces van een productiebedrijf bevat heel veel maatwerk. De manier van werken is door de decennia heen gevormd en verder geïnnoveerd en er worden unieke producten gemaakt in unieke processen. Het migreren van netwerken in de industrie is dus een project dat zorgvuldigheid en een stapsgewijze aanpak vraagt. Wij volgen daarbij altijd het stappenplan dat beschreven staat in de whitepaper Cloud-based networking: wat het is en waarom het jouw cloudstrategie een boost gaat geven. De essentie daarvan is dat je begint met kennis verzamelen. Kennis over je bedrijf: wat hebben we nu staan aan hardware? Hoe wordt het nu beheerd? En wat willen we absoluut nog niet migreren? Maar ook kennis uit de markt, want het is voor een IT-afdeling onmogelijk om alle ontwikkelingen bij te houden. Daarom heb je een externe partner nodig die je helpt om de beschikbare technologie een plek te geven in je strategie. 

Meer weten over cloud-based networking? Download de whitepaper. 

Cloud-based networking en Network-as-a-Service: een match made in heaven

Blog

Met cloud-based networking, het beheren van je netwerk-infrastructuur vanaf een centrale plek in de cloud, maak je het beheren van je netwerkinfrastructuur eenvoudiger en zorgt dat je meer tijd overhoudt voor innovatie. Je zet ook een belangrijke stap naar het standaardiseren en automatiseren van dat beheer. Maar er is meer winst te behalen als je cloud-based networking combineert met Network-as-a-Service en, uiteindelijk, het uitbesteden van het technisch beheer van je netwerk. 

Network-as-a-Service (NaaS)houdt in dat je de netwerkcomponenten die je gebruikt niet meer in bezit hebt. Net als bij andere ‘as a service’-modellen geef je aan wat je functioneel nodig hebt en zorgt je leverancier vervolgens dat je netwerk die mogelijkheden, functionaliteiten en capaciteit ook heeft. Je betaalt dus voor gebruik, in plaats van te investeren in het bezit van infrastructuur die je zelf beheert. 

Cloud-based networking is het in de cloud configureren, beheren, updaten en aanpassen van je netwerk-infrastructuur. Door zoveel mogelijk te werken met software-defined hardware, kun je in een cloudomgeving heel veel netwerkbeheer standaardiseren en automatiseren. Dat is een extreem efficiënte manier van netwerken beheren, omdat handmatig beheer grotendeels verdwijnt en daarmee ook veel mogelijkheden om fouten en beveiligingslekken te maken. 

As-a-service: grote investeringen verdwijnen 

Maar je kunt het beheer van je netwerk nog zo efficiënt maken, het aanschaffen van hardware blijft een grote investering. Om die investering te spreiden vervangen de meeste organisaties hun infrastructuur in fasen. Dat betekent dat ieder stukje hardware in een andere lifecycle zit, wat het beheer er niet eenvoudiger op maakt. Bovendien weet je zo goed als zeker dat je de aangeschafte capaciteit niet meteen zult gebruiken. Je betaalt dus altijd voor dingen die je (nog) niet nodig hebt. Om deze problemen op te lossen leveren wij aan veel klanten al netwerk-hardware ‘as a service’. De gebruiker is dan niet meer de eigenaar van de hardware – dat zijn wij – en is af van de grote investeringen en het ingewikkelde lifecyclemanagement. Met Network-as-a-Service (NaaS) kun je opschalen als je het nodig hebt en ook weer afschalen als je minder capaciteit nodig hebt. Je apparatuur is bovendien altijd up to date, maximaal beveiligd en geconfigureerd volgens de afgesproken normen. Dat scheelt enorm in je beheerinspanning. 

Versneld vervangen 

Als wij NaaS leveren aan klanten, zorgen we ook graag dat alles in dezelfde lifecycle zit. We vervangen hardware dus vaak versneld. We hebben met onze leveranciers afgesproken dat wij de extra investering daarvoor van jou kunnen overnemen. Dat heeft dan geen invloed op de maandelijkse kosten. Op deze manier verhogen we de waarde van je netwerkomgeving, zet jouw IT-organisatie een nieuwe stap in volwassenheid en professionalisering en maken we de kosten voorspelbaar. 

Cloud-based networking + NaaS = kosteneffectief uitbesteden 

Cloud-based networking geeft je voorspelbaarheid, veiligheid en standaardisering. En natuurlijk besparingen op je beheerkosten. NaaS geeft je beter kostenmanagement en minder lifecycle-zorgen. En ook kostenbesparingen. Dat zijn geen kleine voordelen, maar de echte winst komt pas als je ze combineert. Cloud-based networking en NaaS samen geven je namelijk een extreem overzichtelijke, extreem efficiënt te beheren netwerkomgeving die uniform is met de heersende technische standaard. Zo’n omgeving kan dus heel goed beheerd worden door een externe partij. Want om kosteneffectief te kunnen zijn bij het beheren van jouw netwerk moeten IT-partners als wij op schaal kunnen opereren. Daarvoor moeten we de omgevingen die we beheren meestal eerst standaardiseren en consolideren. De combinatie van cloud-based networking en NaaS is daarvoor het perfecte middel. 

Concentreer je op je gebruikers 

En wat gaan jouw mensen dan doen, als het technisch beheer is gestandaardiseerd, geautomatiseerd en uitbesteed? Het antwoord daarop weet je waarschijnlijk al: eindelijk bezig zijn met innoveren. IT gaat steeds meer over het ondersteunen van de business bij het verbeteren van hun processen en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. En dat lukt niet als je uitgebreid bezig moet zijn met gedetailleerde technologievraagstukken. Je wilt nieuwe of tijdelijke locaties snel uitrollen, nieuwe diensten snel en veilig online brengen en nieuwe gebruikers snel en zonder gedoe onboarden. Hardware inprikken. Veilig aan het werk. Compleet inzicht in de prestaties van je netwerk. Zo simpel kan netwerkbeheer zijn. 

Precies weten hoe cloud-based networking en NaaS jouw strategie transformeren en hoe het implementatieproces eruitziet?

Download de whitepaper ‘Cloud-based networking: wat het is en waarom het jouw cloudstrategie een boost gaat geven’. 

Cloud-based networking: beter netwerkbeheer voor een moderne cloudstrategie

Blog

Steeds meer organisaties kiezen voor een cloud-first inkoopstrategie. Maar hoe zit dat bij netwerken? Wifi, telefonie, switches en bedrade netwerken zul je op locatie altijd nodig hebben, maar het onderhoud en beheer ervan brengen we tegenwoordig met veel succes naar de cloud.   

Het netwerk van je organisatie is complex. Het strekt zich uit over meerdere, soms enorme, locaties en misschien ook meerdere landen en tijdzones. Om binnen een onderwijsinstelling met tientallen scholen of een internationaal logistiek bedrijf snel nieuwe diensten en functies uit te kunnen rollen heb je nu meestal veel mankracht en coördinatie nodig. Te veel. 

Na fusies en overnames, aan de orde van de dag in veel branches, is het voor Beheer een enorme klus om netwerken en beheer te integreren. En wil je snel ingrijpen bij een hack of datalek, dan ben je vrijwel zeker te laat als je eerst al je lokale beheerders moet mobiliseren. 

Alles centraal beheren 

Cloud-based networking is een oplossing voor veel van die uitdagingen. Cloud-based networking is het managen, configureren en beveiligen van je netwerk in de cloud. Omdat je met cloud-based networking alle aangesloten hardware locatie-onafhankelijk kunt beheren, hoeven je mensen minder vaak op locatie te zijn en kun je sneller, makkelijker en flexibeler configuratiewijzigingen doorvoeren. Je krijgt zo ook meer grip op security, meer flexibiliteit en meer ruimte en tijd voor innovatie. Bovendien openen zich mogelijkheden om te integreren met SaaS-software zoals Microsoft 365 en om serieus werk te maken van het Internet of Things (IoT). Cloudbased netwerkbeheer maakt uiteindelijk ook het kosteneffectief uitbesteden van netwerkbeheer mogelijk. 

Standaardiseren en automatiseren 

Eén van de grote nadelen van het decentraal beheren van je netwerk is dat lokale beheerders aanpassingen kunnen doen die voor de rest van de IT-organisatie niet inzichtelijk en daardoor lastig te beheren zijn. Cloud-based netwerkbeheer geeft je de mogelijkheid om configuraties te standaardiseren en die standaarden ook centraal af te dwingen. Alle wijzigingen moeten via de cloud-interface gedaan worden en worden dus gecheckt met het beleid. Het kan natuurlijk zijn dat een bepaalde locatie specifieke eisen heeft, zoals bijvoorbeeld printers of andere systemen waarvoor een extra poort opengezet moet worden. Maar zo’n aanpassing aan de standaardconfiguratie staat dan wel centraal en duidelijk zichtbaar geregistreerd. Zo vind je op lokale systemen nooit meer ‘verrassingen’ als je aan het werk moet met upgrades of vervangingen. 

Cloud-based networking binnen je cloudstrategie 

In alle branches zien we organisaties massaal de overstap maken van on-premises servers en software-installaties naar cloud-infrastructuur en SaaS-diensten. Vooral in de publieke sector en in de industrie gaat het op het moment hard. De schaalbaarheid, de flexibiliteit, de controle over de kosten en het gemak van het technisch beheer geven voor de meeste organisaties de doorslag: vrijwel alle fysieke IT-componenten gaan de deur uit en beheer en inrichting worden gestandaardiseerd, geautomatiseerd en daarna grotendeels uitbesteed. Wat er aan infrastructuur op locatie overblijft – connectiviteit, wifi en telefonie bijvoorbeeld – wordt geïmplementeerd met ‘software defined’ hardware, verregaand gestandaardiseerd en vervolgens in de cloud beheerd. 

Stapsgewijze implementatie 

Om alle voordelen van cloud-based networking volledig te benutten, moet je het volledig implementeren en al je infrastructuur in één beheersysteem bij elkaar brengen. Maar we raden niet aan om cloud-based networking als big bang te implementeren. Meestal zet een organisatie bijvoorbeeld eerst het hoofdkwartier over naar beheer in de cloud en begint het overzetten van andere locaties pas als het werkproces daar is uitgekristalliseerd. 

Veranderende organisatie 

Die gefaseerde aanpak is nodig, omdat cloud-based networking veel veranderingen meebrengt in installatie en beheer. Bij installaties verdwijnt bijvoorbeeld het hele proces waarbij apparatuur eerst op een centrale locatie wordt uitgepakt, getest en handmatig geconfigureerd. De hardware wordt direct naar de juiste locatie gestuurd en kan daar door iemand zonder veel technische kennis worden ‘ingeprikt’. De configuratie gebeurt dan automatisch, waarbij IT van een afstand meekijkt via de cloud. Ook wel ‘Zero touch Provisioning’ genoemd. Dit is een totaal andere manier van werken, die ook andere vaardigheden vraagt van je mensen. 

Het beheerwerk verandert ook. Beheerders werken voortaan vanaf een centrale locatie en veel van het traditionele beheerwerk vervalt en wordt vervangen door het samen met de gebruikersorganisatie werken aan standaardconfiguraties. Bij iedere implementatie van cloud-based networking die wij doen besteden we dus heel veel tijd aan training en communicatie. We draaien de oude en de nieuwe omgeving ook een tijdje naast elkaar, zodat beheerders de overstap gecontroleerd kunnen maken en de voordelen gaan zien van de nieuwe manier van werken. 

Tijd en ruimte 

Het grootste voordeel van cloud-based networking? Tijd en ruimte. De mogelijkheden die het biedt voor standaardiseren en uitbesteden betalen zich natuurlijk terug in lagere kosten, maar vooral in tijd en ruimte om mee te denken over wat echt belangrijk is. In gesprekken over nieuwe ontwikkelingen, innovaties en toekomstplannen zijn de technische details van het netwerk voor altijd van tafel. Het gesprek verplaatst zich naar het functionele niveau: wat willen we bereiken? Wat hebben we daarvoor nodig? Jouw beheerders zijn niet meer bezig met het technische handwerk, maar met het functioneel perfect inrichten van het netwerk. 

Precies weten hoe cloud-based networking jouw strategie transformeert en hoe het implementatieproces eruitziet?

Download de whitepaper ‘Cloud-based networking: wat het is en waarom het jouw cloudstrategie een boost gaat geven’. 

11 redenen om nu over te gaan op cloud-based networking

Blog

Cloud-based networking, het centraal beheren van fysieke netwerk-infrastructuur via cloudsoftware, is een belangrijk onderdeel van een cloud-first IT-strategie. Maar ook binnen andere benaderingen kan het grote voordelen hebben. 11 redenen om nu over te stappen naar netwerkbeheer in de cloud, hoe je IT-strategie er ook uitziet. 

Er zijn veel manieren om moderne ontwikkelingen een plek te geven in je IT-strategie. En zelfs organisaties die ervoor kiezen om zo veel mogelijk in de cloud te werken kunnen goede redenen hebben om bepaalde infrastructuur of functionaliteit niet naar de cloud te verhuizen. Want de cloud is flexibel en oneindig schaalbaar, er zijn wel kosten aan verbonden en het vereist belangrijke verandering aan je manier van werken. Maar juist bij dit soort hybride vormen is het belangrijk om goed na te denken over beheer en beheertooling. On-premises, cloud of hybride: beheer in de cloud geeft je sowieso belangrijke voordelen. 

  1. Stabiliteit en standaardisering

Standaardconfiguraties zorgen voor Zerotouch provisioningwaarbij de gebruiker of lokale medewerker die het apparaat installeert slechts een geautomatiseerde procedure hoeft te starten en de installatie gebeurt volgens een vastgelegd script. Efficiënt en herhaalbaar. 

  1. Security envisibility 

Hoge eisen aan netwerkveiligheid betekenen dat je op ieder moment moet weten welke devices er actief zijn op je netwerk en of al je verbindingen veilig zijn. Is je beheer versnipperd over verschillende locaties? Dan is het vrijwel onmogelijk om deze data real-time te verzamelen en weet je dus niet op ieder moment wat er aan je netwerk gekoppeld is. Een ander securityvoordeel: parameters zijn bij cloud-based networking altijd consistent, omdat ze automatisch worden geconfigureerd. Een beheerder kan niet tijdens het configureren iets vergeten, waardoor een beveiligingslek ontstaat. Je weet altijd wat er waar openstaat en voor wie het toegankelijk is. De kans dat er iets wordt gekoppeld dat niet op je netwerk thuishoort is dus stukken kleiner. 

  1. Beter data verzamelen

Met alle data over je netwerk op één plek, wordt het makkelijker om analyses te doen. Of zelfs toekomstige ontwikkelingen te voorspellen met machine learning. Deze functionaliteit is in veel cloud-based netwerktooling al beschikbaar. Het verzamelen van de data gaat ook veel beter dan bij on-premises beheer. Doordat je vanuit jouw centrale locatie direct in alle systemen kunt kijken, verzamel je data zonder latency. Zo kun je reageren voordat risico’s bedreigingen worden. 

  1. Overzicht over datastromen en capaciteit

Een centrale beheertool geeft je overzicht over alle datastromen die over je connecties gaan. Zo kun je snel zien welke toepassingen de meeste belasting veroorzaken op je netwerk. Neem bijvoorbeeld bewakingscamera’s. Als die continu al hun beeldmateriaal versturen, gebruiken ze enorm veel bandbreedte. Dus kun je ze misschien zo instellen dat ze alleen beeld verzenden als er iets beweegt. 

  1. Continuïteit

Als iets niet goed werkt, signaleer je dat snel en kan het ook snel gerepareerd worden. Veranderingen worden strakker gepland en sneller doorgevoerd, waardoor continuïteit ook bij onderhoud en upgrades gegarandeerd is. 

  1. ‘Management by design’ 

In plaats van het handmatig toewijzen van rechten aan individuen en groepen, wijs je bij cloud-based networking rechten toe op basis van rollen en functies. Iedere gebruiker heeft dus automatisch de juiste rechten, zoals bepaald door jouw centrale beleid. Doordat er geen individuele configuraties en uitzonderingen meer zijn, worden je processen eenvoudiger. 

  1. Beter lifecyclemanagement 

Je weet met centraal netwerkbeheer in de cloud altijd wat je hebt en hoe het in elkaar zit. Daardoor weet je ook beter welke upgrades er nodig zijn en hoe je ze het best kunt plannen. Door standaardisering zijn lifecycles, en dus ook je investeringen, beter te voorspellen. Het bijhouden van een database met configuraties (CMDB) is verleden tijd en licenties kun je automatisch laten verlengen. 

  1. Altijd de modernste beheeromgeving 

Omdat een externe, specialistische partij je beheeromgeving ontwikkelt en host zijn veel zorgen bij het uitrollen van nieuwe functionaliteit verleden tijd. Je kunt simpelweg je voordeel doen met nieuwe functies, zodra ze landen in je toolset.  

  1. Alles koppelen met API’s 

Cloud-based beheer laat je data uitwisselen met allerlei andere applicaties. Als het een API heeft, kun je het koppelen. 

  1. Minder heen en weer rennen

Misschien wel het belangrijkste voordeel: door je hele netwerk centraal te beheren kun je beter plannen en hoef je nooit meer op meerdere plaatsen tegelijk te zijn. Je bundelt alle operationele kennis op één plek, waardoor je sneller en flexibeler bent in het plannen en oppakken van beheertaken. Installatie op locatie hoeft niet meer gedaan te worden door dure IT-beheerders. Gebruikers of facilitaire medewerkers kunnen dat zelf. Jouw mensen kijken op afstand mee. 

  1. Sneller innoveren

Cloud-based networking maakt je sneller en flexibeler. Je hebt minder menskracht nodig om alles draaiende te houden. En dat is geen overbodige luxe, want de tijd en energie die je overhoudt heb je hard nodig om samen met je businessgebruikers te werken aan nieuwe, innovatieve projecten. 

Voordelen voor IT én business 

Een lange rij voordelen, die wat ons betreft duidelijk moet maken dat de stap naar cloud-based networking een logisch, misschien wel noodzakelijke, stap is. Het zijn namelijk niet alleen IT’ers die de vruchten plukken van deze verbeteringen. Het zijn juist de businessgebruikers die meer mogelijkheden krijgen. Omdat netwerkbeheer consistenter, sneller en meer kosteneffectief wordt en netwerken daardoor veiliger en overzichtelijker zijn. Maar vooral omdat zij nieuwe software, nieuwe businessmodellen en nieuwe locaties makkelijker, sneller, veiliger en zonder fouten kunnen uitrollen. 

Precies weten hoe cloud-based networking jouw strategie transformeert en hoe het implementatieproces eruitziet?

Download de whitepaper ‘Cloud-based networking: wat het is en waarom het jouw cloudstrategie een boost gaat geven’. 

SD-WAN: visibility & control in het tijdperk van online thuiswerken

Blog

SD-WAN: visibility & control in het tijdperk van online thuiswerken

Toen de overheid in maart 2020 een intelligente lockdown afkondigde, werd werken op afstand het nieuwe normaal. Een flinke uitdaging voor netwerkbeheerders en IT-managers, want hoe garandeer je zo hals over kop veilig en snel thuiswerken? Vrijwel geen organisatie, laat staan je netwerkinfrastructuur, was hierop voorbereid. In dit blog lees je hoe SD-WAN een toekomstbestendig oplossing is om thuiswerken veilig en betrouwbaar te houden.

Als het op thuiswerken aankomt, heb je binnen het WAN te maken met verschillende facetten. Want hoe garandeer je buiten de kantoormuren zaken als connectiviteit, applicaties en de cloud? Het WAN-landschap raakt steeds verder verdeeld en wordt zwaar belast met zware (cloud)applicaties. SD-WAN geeft op basis van een betaalbare samenkomst van publiek en private internet verbindingen de nodige visibility en control om het wide area network optimaal in te richten. Zo wordt thuiswerken op een makkelijke en veilige manier geïntegreerd binnen je organisatie haar IT infrastructuur.

Standaard VPN werkt shadow IT in de hand?

De lockdown bracht voor organisaties nogal wat uitdagingen met zich mee binnen het IT-landschap. Door Covid-19 werkten medewerkers plots vanuit huis; met een immense run op VPN-licenties als gevolg. Een oplossing die voor zowel de medewerker als IT-beheerder niet bepaald ideaal bleek. De VPN-verbindingen werken niet altijd even snel, waardoor medewerkers eerder buiten het netwerk om aan de slag gaan. 

Daarnaast wil de medewerker van vandaag de dag niet keer op keer een VPN activeren om toegang te krijgen tot een verbinding die voor hun beleving, al dan niet terecht, langzamer werkt. Maar belangrijker nog: als beheerder heb je met een VPN-verbinding geen inzicht of invloed op de verbinding. De veiligheidsrisico’s nemen sterk toe, terwijl shadow IT alsmaar groeit. Alternatieve oplossingen zoals SD-WAN zijn daarom bezig met een opmars.

SD-WAN maakt VPN-verbindingen overbodig

Een SD-WAN oplossing voor thuis kan een mooi alternatief zijn voor een VPN oplossing. Een SD-WAN component wordt simpelweg aangesloten op het internet en  zorgt vervolgens voor een dedicated en beveiligde internetverbinding die precies zo ingericht kan worden als het kantoornetwerk. Er wordt dus niet meer buiten het beveiligde bedrijfsnetwerk om gewerkt. Daarnaast biedt het SD-WAN component de volgende voordelen ten opzichte van een VPN-verbinding:

Wil je hulp bij het integreren van next-generation netwerktechnologie zoals SD-WAN? Met Network as a Service (NaaS) van Axians zorg je, samen met een partner, voor een toekomstbestendig en optimaal presterend netwerk voor jouw organisatie.

SD-WAN: flexibiliteit en inzicht binnen de thuiswerkplek

Het software-defined WAN zorgt ervoor dat de netwerkbeheerder bij incidentele opschaling, zoals tijdens de lockdown, niet afhankelijk is van het eindeloos aanschaffen van VPN-licenties. Bijkomend moet ook de firewall worden opgeschaald, wat bovenop de licenties de nodige kosten met zich meebrengt. In het geval van SD-WAN volstaat een stabiele internetverbinding en een SD-WAN component op de hoofdlocatie en bij de medewerker thuis. 

SD-WAN biedt echter niet alleen flexibiliteit, maar ook inzicht in de prestaties van het wide area network. Je krijgt tot in detail zicht op de verkeersstromen, applicatie gebruik en het gedrag van gebruikers binnen het netwerk. Zo weet je precies wat er gebeurt binnen het WAN, maar belangrijker nog: je ziet voortaan in een oogopslag waar het probleem zich voordoet binnen het netwerk, waarna je het doelgericht aanpakt. Pixel-achtige collega’s op het scherm tijdens een videocall zijn dus definitief te verhelpen en verleden tijd.

Zero-touch provisioning en SD-WAN: plug and play

SD-WAN werkt op basis van zero-touch provisioning. Medewerkers krijgen simpelweg een SD-WAN component thuisgestuurd, waarna de medewerker deze enkel hoeft aan te sluiten op de router. De medewerker logt vervolgens in op het SD-WAN apparaat met een device naar keuze, wordt zichtbaar binnen het netwerk en beschikt over een veilige verbinding, precies zoals op het kantoor.

Het gemak van SD-WAN staat in schril contrast met het handmatig instellen van VPN´s. Alle instellingen van het WAN zijn op basis van software vooraf en centraal geprogrammeerd, waardoor de thuiswerker met een SD-WAN component direct aan de slag kan. Wil je organisatie zaken als rechten of datastromen later aanpassen, dan kan dat centraal vanuit één plek.

Van inzicht naar actie met SD-WAN in een cloud based portaal

Uiteindelijk wil je als netwerkbeheerder niet alleen inzicht, maar ook controle hebben over het WAN. Met SD-WAN wordt dit vanuit een centraal cloud based portaal mogelijk gemaakt. Wil je bepaalde toegangsrechten aanpassen? Met SD-WAN worden deze werkzaamheden voortaan centraal verwerkt en direct doorgevoerd voor de juiste gebruikersgroepen. 

Je organisatie heeft met SD-WAN ook invloed op de prioriteiten binnen het netwerk. Zo kan in het portaal geregeld worden met welke snelheid de verbinding met het datacenter of een applicatie verloopt. De quality of service van SAP krijgt bijvoorbeeld altijd voorrang voor medewerkers van de administratie en een medewerker van de klantenservice kan altijd zorgeloos videobellen. Ook de maximale bandbreedte van de verbinding met de back-end van een organisatie kan efficiënter worden ingericht. 

SD-WAN en de stap naar een veiliger netwerk

Met SD-WAN is er in principe geen reden meer om buiten het WAN om te werken. Dit zorgt ervoor dat IT-beheerders het overzicht houden en het WAN veilig blijft. Alleen al het inzicht in het verkeer zorgt ervoor dat beheerders veel beter weten wat er speelt binnen het WAN. Dit in tegenstelling tot de VPN-verbinding, waarbij je enkel kunt zien hoeveel mensen zijn ingelogd.  

Daarbij kan een centrale firewall een maximaal aantal VPN-verbindingen aan. We zien dat organisaties niet altijd investeren in een firewall die aansluit bij het aantal gebruikers. Zo zag je tijdens de pandemie dat de firewall soms zo zwaar belast werd, dat deze er volledig uit lag. De nachtmerrie van iedere beheerder. De SD-WAN oplossing wordt op het moment van aanschaffen al gedimensioneerd op het aantal gelijktijdige gebruikers, waardoor je dit probleem simpelweg voorkomt. 

SD-WAN als toekomstbestendige oplossing

Nu vrijwel iedere medewerker in Nederland heeft geproefd van het thuiswerken, zal het aandeel thuiswerkers – ook na de pandemie – blijven groeien. Dit vraagt om een nieuwe en dynamische benadering van het WAN. Een software-defined WAN is een zeer geschikte manier om het WAN te beheren met vele voordelen op het gebied van visibility, control en safety. Zo daalt de beheerslast van het WAN aanzienlijk en dat levert al snel een flinke kostenbesparing op.

Tegelijkertijd ervaart zowel de IT-beheerder als eindgebruiker veel gemak ten opzichte van de klassieke VPN-oplossing. De WAN-infrastructuur wordt van een private eenbaansweg (VPN) omgebouwd tot een gemonitorde driebaansweg (SD-WAN), waar verschillende applicaties op een veilige manier sneller of langzamer overheen bewegen.

Nieuwsgierig naar de vier belangrijkste varianten van SD-WAN?

Nieuwsgierig naar de vier belangrijkste varianten van SD-WAN? Steeds meer bedrijven willen met SD-WAN aan de slag, maar missen een duidelijke benadering van dit containerbegrip. In het e-book ¨SD-WAN: De stap naar total control in het tijdperk van de cloud¨ wordt alles verteld over de mogelijkheden, functionaliteiten en voordelen van SD-WAN voor jouw organisatie. 

Download het e-Book en ga met SD-WAN aan de slag:

SD-WAN voordelen: wat kun je bereiken met SD-WAN binnen jouw organisatie?

Blog

SD-WAN voordelen: wat kun je bereiken met SD-WAN binnen jouw organisatie?

Als IT-afdeling ben je natuurlijk het liefst bezig met nieuwe ontwikkelingen. Helaas is dit vaak een hele opgave door de dagelijkse IT beheerslast, maar gelukkig biedt innovatieve technologie nieuwe kansen. Met de introductie van het software-defined wide area network (SD-WAN) komt hier namelijk verandering in. In dit blog ontdek je de belangrijkste voordelen van SD-WAN en wat je ermee kunt bereiken binnen jouw organisatie.

Een WAN is, zeker nu thuiswerken de standaard is, een belangrijk onderdeel binnen het totale connectiviteit vraagstuk. Een groot deel van de kosten van het WAN liggen momenteel nog bij MPLS-verbindingen. Dat kan ook anders! Met SD-WAN ben je namelijk minder afhankelijk van providers en dure MPLS-verbindingen. De huidige technologie en bijbehorende contracten stellen je als organisatie pas na 3 tot 5 jaar weer in staat om te kijken naar nieuwe, innovatieve en goedkopere WAN-oplossingen. SD-WAN wordt steeds vaker ontdekt als innovatief alternatief. 

Wat is SD-WAN?

Maar wat is SD-WAN nu eigenlijk? SD-WAN staat voor: software-defined wide area network. De software zorgt ervoor dat jij precies weet wat er gebeurt binnen het netwerk en geeft je de mogelijkheid om op eigen kracht wijzigingen door te voeren. Dit zorgt onder de streep niet alleen voor een kostenbesparing, maar vooral ook voor beheersbaarheid en meer functionaliteiten binnen het wide area network. Alle voordelen van SD-WAN zijn te verdelen onder de onderstaande vier categorieën: 

  • Flexibility 
  • Visibility 
  • Control
  • Security

Wil jij graag samen met een partner aan de slag met SD-WAN? Met Network as a Service van Axians haal je de juiste expertise in huis om next-generation netwerktechnologie zoals SD-WAN optimaal te integreren binnen je IT-infrastructuur. 

1. Flexibility: SD-WAN infrastructuur als flexibele schil

Met SD-WAN ben je minder afhankelijk van langlopende contracten en dat maakt jouw organisatie flexibel. Daarnaast neemt het doorvoeren van wijzigingen via een grote MPLS-provider soms weken in beslag. Binnen het software-defined WAN worden zaken als routering of rechten, op eigen kracht, centraal doorgevoerd binnen de infrastructuur. In feiten verplaats je met SD-WAN dus een statisch stuk van een traditioneel WAN – dat normaal gesproken bij de provider ligt – naar je eigen invloedsfeer. 

Met SD-WAN draai je voortaan zelf aan de knoppen. Uiteindelijk ben je als IT-manager op zoek naar bandbreedte van een gerenommeerde partij, die kwaliteit garandeert en investeert in de nodige infrastructuur. Met SD-WAN ben je niet meer afhankelijk van logge organisaties om het WAN te beheren, maar volstaat steeds vaker een goede internetverbinding.

2. Visibility: meer inzicht binnen jouw SD-WAN 

Een software-defined WAN geeft je organisatie meer inzicht in wat er allemaal gebeurt binnen het netwerk. De druk op het WAN neemt al jaren toe door de grote hoeveelheid applicaties die worden gebruikt. Dat levert nogal eens problemen op. Met SD-WAN krijg je inzicht in de prestaties van applicaties en routering. Zo weet je direct waar het fout gaat. SD-WAN maakt de totale keten, van server, datacenter, hosting provider tot eindgebruiker volledig inzichtelijk en meetbaar.

“Het internet werkt zo traag”, is een veelgehoorde klacht op de werkvloer of thuiswerkplek. Met SD-WAN ontstaat de mogelijkheid om snel te achterhalen waar de pijn zit. Ligt het daadwerkelijk aan een overbelaste internetverbinding of presteren applicaties slecht door problemen bij bijvoorbeeld Azure of Microsoft. Het inzicht dat SD-WAN biedt, leidt daardoor tot een aanzienlijke tijdsbesparing en efficiëntere werkprocessen.

3. Control: onderneem direct actie met SD-WAN

Nu inzicht gecreëerd is, wordt er ook efficiënter en effectiever gewerkt aan het oplossen van problemen. Binnen het traditionele WAN is het doorvoeren van wijzigingen niet mogelijk. Niet jijzelf, maar de serviceprovider bepaalt bijvoorbeeld wie de meeste MB’s krijgt en welke zaken voorrang krijgen binnen het netwerk. SD-WAN biedt wel de mogelijkheid om zelf bij te sturen en wijzigingen door te voeren.

Neem bijvoorbeeld Quality of Service: een pakketje data krijgt een stempel mee met de status ‘hoogste prioriteit’. De serviceprovider geeft standaard alle datapakketjes dezelfde stempel mee. Met SD-WAN creëer je een infrastructuur waarbij je zelf kunt kiezen welke stempel een datapakket krijgt. Het WAN wordt zo een dynamische plek en je regelt alles op applicatieniveau binnen een gebruiksvriendelijk interface.

4. Security: structureel meer veiligheid binnen het SD-WAN

Hier komen alle facetten van SD-WAN samen. Door de flexibiliteit, zichtbaarheid en controle binnen SD-WAN ontstaat een aanzienlijk veiliger netwerk. Er kunnen bijvoorbeeld makkelijk software-defined security tags worden meegegeven aan een groep gebruikers of apparaten binnen het WAN. Hierdoor krijgt persoon X alleen toegang tot applicatie 1 en 2 en heeft persoon Y ook recht op toegang tot applicatie 3 en 4. 

Daarnaast biedt SD-WAN ook inzicht in alle activiteiten binnen het netwerk, maar daar blijft het niet bij. De intelligente software herkent gemakkelijk bepaalde patronen. In het geval van security issues wordt dan automatisch een seintje gegeven aan de juiste persoon. Ook kan binnen SD-WAN bijvoorbeeld een deel van de firewall-functionaliteiten worden ingericht.

Van reactieve kostenpost naar functioneel beheer met SD-WAN

SD-WAN zorgt ervoor dat jij zelf bepaalt hoe het WAN ingericht dient te worden en dat kan een mooie kostenbesparing opleveren. Een software-defined netwerk wordt onterecht gezien als investering, want in de praktijk realiseer je vaak een beter presterend WAN met een kleiner budget. De verhouding tussen jouw organisatie en serviceproviders verandert, waardoor een besparing van zo’n dertig procent, of meer, kan worden gerealiseerd. 

Sta jij als organisatie voor de keuze om het LAN en/of WAN te vernieuwen? Dan is de positionering van SD-WAN binnen jouw huidige infrastructuur essentieel. SD-WAN creëert extra ruimte voor functioneel beheer door een sterke groei in flexibiliteit, inzicht en control. Zo kies je als IT-manager voor een veilig  en toekomstbestendig netwerk met de nodige extra ruimte voor innovatie.

Wil je meer weten over concrete toepassingen van SD-WAN binnen jouw organisatie?

In het e-book ¨SD-WAN: De stap naar total control in het tijdperk van de cloud¨ vertellen we je alles over de functionaliteiten en voordelen van SD-WAN. Aan de hand van vier varianten leer je wat SD-WAN kan betekenen als on-premise oplossing en hoe je met SD-WAN de verbinding tussen locaties en (externe) datacenters kan optimaliseren.

Download het e-book en laat je inspireren:

logo_naas search search search